Zoenen in Spanje…….

Er wordt flink wat gezoend in Spanje. Als nuchtere Hollander blijf ik me soms verbazen. Je wordt aan een vriend of familielid voorgesteld door iemand. Hoppa 2 zoenen. Ik vind het altijd wel een warm welkom.

Maar soms vind ik het ook best raar. Ga je in gesprek met een leraar van school, weer 2 zoenen. Geef je een hand aan het eind van het gesprek, dan kijken ze je wel heel raar aan. Oh dat doe ik maar niet meer.

Maar van de week had ik een afspraak met een boekhouder, meestal serieuze types. Hij komt binnen, ik zat natuurlijk al precies op tijd te wachten. Hola soy Paco (een afkorting voor Francisco), en hoppakee weer 2 zoenen. Nou best leuk zo’n kennismaking.

Hij zegt mooi op tijd ben ik hè? Ik zeg zeker voor een Spanjaard, slechts 5 minuten te laat valt best mee. 2 uur de tijd nam hij voor me, nog niet eens wetende of we wel zaken zouden gaan doen. Oh zegt Paco, nu ik toch een Nederlander voor me heb, waarom hebben zoveel Nederlandse achternamen VAN. Zoals Van der Vaart. Altijd gaat het over voetballers haha. Ik uitgelegd, nou dat is gewoon DE, zoals – de la = van de. Ik zegheel vaak denken Spaanse organisaties dat Van mijn 1e achternaam is en Marrewijk is de 2e. Want Spanjaarden hebben natuurlijk allemaal twee achernamen. Nou ja laat ze maar in die waan.

Dus na 2 uur kletsen en hij dus letterlijk alles weet van mijn bedrijf. Er is echt nog nooit een Spanjaard geweest die zoveel details wilde horen. Dus ik vind het prettig en met heel veel informatie rijker ga ik weer naar huis, 19:30 uur ’s avonds, maar dat is natuurlijk gewoon ’s middags in Spanje. Oh ja niet vergeten: geen hand geven. Hoppakee weer 2 zoenen. Adiós Paco.

Un beso Cintha

arrow_drop_up arrow_drop_down