arrow_drop_up arrow_drop_down

20 jaar terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

Als ergens varkensvlees gegeten wordt dan is het wel in Spanje. Ik weet nog toen ik 20 jaar geleden voor het eerst bij de ‘familie’ kwam. Ik sprak nog geen woord Spaans, ik probeerde het zo snel mogelijk te leren op de makkelijkste manier.

Super lesmethode
Nou dat is in ieder geval gelukt, kijk maar naar mijn super-lesmethode haha. Die is alleen geschikt voor alle leeftijden die Snel en Supergoed Spaans willen leren op de makkelijkste en leukste manier.

Terug in de tijd
Maar daar gaat het nu niet over. Toen ik hier dus 20 jaar geleden kwam, toen dacht ik echt. Jeee waar ben ik nu weer beland. In een oude mega grote boerderij woonden mijn schoonouders (mis suegros). Via buiten liep je naar de badkamer of naar de ene keuken of naar een andere keuken. Een golfplaat als dakje en overal in de schuur hingen worsten en varkenspoten.

Gebarentaal kan altijd
Met handen en voeten werd alles uitgelegd, pfff drama. Zo gauw mogelijk maar Spaans leren. Overal hingen briefjes opgeplakt, kranten, woordenboeken (toen had je nog geen google), televisie met mijn woordenboek erbij. Zo snel mogelijk Spaans leren.

En nu zeg ik iets in het Spaans
Ik weet nog de eerste keer dat ik echt Spaans ging praten, ik oefende het zinnetje in mijn hoofd en toen dacht ik, wat kan mij het schelen, ik zeg het gewoon. Kijken wat er gebeurd. En ik zei iets en de Spaanse die tegenover mij zat blikte of bloosde niet en gaf gewoon antwoord. Maar ik had zoiets van WAAAAUUUUWW ze snapt wat ik zeg. Dit is zo cool. En vanaf toen ging het snel.

La matanza
Maar we hadden het over varkens. Als je bij ons gemeentehuis (el ayuntamiento) komt dan zie je een map staan ‘matanza‘ daarin zitten de verleende vergunningen aan onze buurtbewoners die een lieftallig varkentje willen slachten. Gewoon achter in de tuin komt minimaal 20 man helpen om al het vlees klaar te maken.

Houtvuurtje wordt er gemaakt. Veel vlees eten van het varken natuurlijk en bier drinken. Vrouwen met schorten die meterslange worsten maken. Mannen die spareribs, karbonades hakken. En natuurlijk de heerlijke hammen. Ik heb er geen problemen mee, want de gezinnen eten er het hele jaar van.

Extremadura is beroemd om zijn heerlijk jamón ibérico. Een 7,5 kilo varkenspoot in de traditionele houder staat bij ons op de aanrecht. Zo lekker even wat ham eraf snijden. Stuur me een berichtje als je wilt dat we er eentje opsturen naar je van onze gespecialiseerde slager uit ons dorp. Pas stuurde een cursist een foto van een pakje uit de Albert Heijn met de tekst:
Jamón  Extremadura
Tip/Weetje: Extremadura, de malse ham van het zuivere Spaanse Duroc-varken, minimaal 15 maanden traditioneel gerijpt en gedroogd. € 3,09

Nou en die varkenspoten zag je dus vroeger overal in ons dorp in elke schuur hangen. Tegenwoordig vinden de Spanjaarden het ook wel makkelijk om alles in de supermarkten te kopen. Tja en als je dan die ouderen hier uit ons dorp hoort. “Pfff de jeugd van tegenwoordig die heeft het maar makkelijk. Vroeger moesten we hard werken, overal eten zoeken, slachten, alles zelf verbouwen met ons ezeltje.”

Gelukkig gaan we vooruit in de tijd, maar hoeveel jaar we nu nog terug in de tijd zijn vergeleken met Nederland, daarover volgende keer meer.
Un beso Cintha