arrow_drop_up arrow_drop_down
2 april 2018 

Wat vind jij allemaal gewoon? Sommige Spaanse tradities...

Hardlopend vindt Maria haar Jezus op straat. Iedereen gaat klappen. Ik had deze prachtige Spaanse Paastraditie nog nooit gezien. Zoveel tradities, gewoonten, gedachten het is bij de mensen erin gestopt vanaf kleins af aan en er wordt nauwelijks over nagedacht. Het is nou eenmaal zo.

Maria ontmoet al rennend Jezus op straat

Gisteren zegt mijn schoonzus, ga je morgen mee naar de ontmoeting van de Maagd Maria met Jezus? Hu? Wat bedoel je, ik weet namelijk niet zoveel over Pasen, de kerk en typische tradities.  Ze laat mij een paar filmpjes zien over de ontmoeting. Ik pieste in mijn broek van het lachen. Een hobbelende Maria, soms met lang krullend haar rennend op de schouders van diverse vrouwen naar haar zoon, die gedragen wordt door de mannen uit het dorp. Echt ik viel van mijn stoel van het lachen. Dit moet ik in het echt zien.

El encuentro

Mijn schoonzus vertelde over deze typische Paastraditie – El encuentro. De ontmoeting tussen de Maagd Maria en Jezus Christus. De vrouwen vertrekken vanuit de kerk met het beeld van een rouwende Maagd Maria de ene kant op het dorp in. En de mannen met het beeld van Jezus Christus de andere kant op.
Ondertussen zingen de vrouwen klaagliederen voor Maria. Op een gegeven moment ontmoeten de twee elkaar in de straat, rennen naar elkaar toe en zijn weer herenigd. Het rouwkleed van Maria gaat weer af en samen worden ze begeleid door de dorpsbewoners terug naar de kerk.

Wel lachwekkend voor mij

Mooie traditie hoor, maar ik sta hier natuurlijk helemaal neutraal in, echt ik pieste in mijn broek van het lachen toen ik het hoorde. Het verhaal erachter snap ik. Dat mensen supergelovig zijn, daarin mag iedereen natuurlijk zelf een keuze in maken. Alles mag vind ik, als je maar geniet van het leven en van elkaar.

LIVE de ontmoeting van Jezus en Maria

Dus vanmorgen om 10:00 uur stond ik te wachten op straat. Het dorpsplein en rondom de kerk stroomde vol met mensen gekleed op zijn Paasbest. De straat van de ontmoeting versierd met takken en bladeren. Het was precies wat ik verwachtte. Alleen ‘onze’ beelden van Maria en Jezus waren prachtig. Werden met eerbied gedragen en de mensen gingen juichen op het moment van de ontmoeting.

En we doen altijd hetzelfde

Dat doen ze natuurlijk al jaren. Elk jaar opnieuw, want dat hoort zo en dat doen we zo. Maar soms kun jij je best eens afvragen, ok wat ze in mij gestopt hebben, klopt dat eigenlijk wel. En dan heb ik het niet zozeer over en traditie, maar bijvoorbeeld over het feit dat mensen misschien altijd tegen jou gezegd hebben, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Of als je als dubbeltje geboren bent dan zal je nooit een kwartje worden. Of dat kan jij helemaal niet.

Ik ben eens kritisch gaan kijken

Zo zeg ik natuurlijk altijd, Spaans leren lukt echt wel in 12 weken, 4 maanden of 6 maanden. En bij iedereen in zijn/haar hoofd zit de overtuiging. Nee hoor dat kan niet, 3 jaar heb je minimaal nodig. Nou bij mijn lesmethode ben ik eens heel kritisch gaan kijken naar het leren van een taal. En de conclusie. Dat kan ook supermakkelijk en snel. En die resultaten halen mijn cursisten.

Reset jezelf

En tegen iedereen zou ik willen zeggen, reset jezelf eens. Zet even alles wat ooit in je gestopt is op nul. En begin gewoon eens op te schrijven wat je wilt, wat je grote wensen zijn en wat je wilt doen met je leven. Want zonder al die conditioneringen kun je bereiken wat jij wilt. Het gaat niet vanzelf, maar als jij wilt dan kun je al jouw dromen uit laten komen en je mooiste leven leven.

Un beso Cintha

 

Gratis E-book Spaanse lessen Inclusief lesvideo’s

Over de schrijver
23 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegevens moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 4 jaar wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik 23 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.
Reactie plaatsen