Even een kort Spaans lesje

Even een kort Spaans lesje

 

(La Palabra Española 82) 

Ik hoor het vaak verkeerd gebruikt worden. En dat snap ik ook, want het is best verwarrend. Wanneer gebruik je nou bien en wanneer gebruik je bueno. Het betekent allebei goed, maar je gebruikt ze wel op een verschillende manier. Vrijdag zal ik hier een oefening over maken.

BIEN heeft betrekking op een werkwoord
BUENO is een bijvoeglijk naamwoord en heeft betrekking op een zelfstandig naamwoord. En dan weet je ook gelijk dat je rekening moet houden met mannelijk en vrouwelijk en meervoud. Dus bueno / buenos / buena / buenas / buen als er een mannelijk zelfstandig naamwoord achter komt.

Bien kun je onthouden door de zin: ¿Qué tal? / ¿Cómo estás? – hoe gaat het. Dan geef je nagenoeg altijd het antwoord, muy bien gracias. Zelfs als het niet zo goed met je gaat. Hoewel ik mijn schoonmoeder nog nooit een positief heb horen geven. Haha. Die antwoordt meestal, estoy regular dus het gaat gemiddeld, het gaat wel. Maar ik dwaal af. Onthoud dus dat bien bij een werkwoord hoort.

 1. Estoy bien gracias
 2. Ella habla bien español


Bueno hoort bij het zelfstandig naamwoord en verandert dus in mannelijk of vrouwelijk.

 1. La comida está buena. Uitspraak: la komida esta boewena. Het eten is lekker
 2. El niño es bueno. Uitspraak: el nienjo es boeweno – De jongen / het kind is lief, letterlijk goed.
 3. La mujer es buena. Uitspraak: la moeger es boewena – De vrouw is lief
 4. Las clases de www.supergoedspaansleren.nl son buenas. Uitspraak: las klasses de www.supergoedspaansleren.nl son boewenas. De lessen van mij zijn goed, haha maar vooral uniek en leuk.

(La Palabra Española 83) 

El dia de las palabrotas. De dag van de scheldwoorden, maar ook uitdrukkingen. Gewoon zodat je weet wat de Spanjaarden zeggen.

We gaan even vertellen dat we boos zijn:

 1. Estoy enfadado/a – uitspraak estoi enfadado/a – ik ben boos. Als je een meisje bent dan zeg je enfadada en als je een jongen bent dan zeg je enfadado. De werkwoorden leer je uitgebreid met mijn Beginners en Semi-Gevorderden mocht je graag meer willen leren op een leuke en makkelijke manier.
 2. Me enfado – uitspraak me enfado – ik word boos
 3. Me da rabia – uitspraak me da rabia – ik word heel boos / razend / pissig.
 4. Me molesta – uitspraak me molesta – letterlijk het hindert mij. Ik vind het vervelend / irritant
 5. Me cabreo – uitspraak: me kabreo – ik word boos / kwaad / pissig

 

(La Palabra Española 84) 

We nemen de haarkleuren even door. Gewoon vanwege het feit dat hier nogal wat misverstanden over bestaan.

 1. Rubio – uitspraak roebio – blond
 2. Hola rubia -uitspraak ola roebia – hallo blondje (zeggen ze tegen de vrouwen)
 3. Castaño – uitspraak kastanjo – kastanjebruin
 4. Oscuro – uitspraak oskoero - donker
 5. Negro – uitspraak negro – zwart
 6. Moreno – uitspraak moreno - bruin
 7. Tengo canas – uitspraak tengo kanas – ik heb grijze haren
 8. Mechas – uitspraak: metjas – highlights in je haar, zoals een coupe soleil.

Weet jij hoe iemand genoemd word die rood haar heeft? Zet je antwoord in de Besloten Facebook Groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen

 

(La Palabra Española 85) 

Deze oefening en de vertaling van deze zinnen mag je in de Besloten Facebook groep www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen zetten of hier op de cursuswebsite in de groep voor iedereen.

Vul in Bien / Buen / Bueno / Bien / Buena / Buenos / Buenas / Buen 

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás …….?
 2. Es muy ……….saber las respuestas
 3. Esta falda te queda muy ……..
 4.  …………..días, ¿cómo está hoy?
 5. Este café es un ………café.
 6. Me voy a la cama. …………….noches y hasta mañana.
 7. En verano generalmente hace …………..tiempo.
 8. Me gusta la……………comida


(La Palabra Española 86)


Antwoord Oefening 

Vul in Bien / Buen / Bueno / Bien / Buena / Buenos / Buenas / Buen en vertaal de zinnen in het Nederlands.

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás …bien….? – Hoe gaat het met jou? Gaat het goed?
 2. Es muy …bueno…….saber las respuestas. Het is heel goed om de antwoorden te weten.
 3. Esta falda te queda muy …bien….. Deze rok staat je heel goed.
 4. Buenos………..días, ¿cómo está hoy? Goedendag, hoe gaat het met u vandaag?
 5. Este café es un …buen……café. Deze koffie is een goede koffie.
 6. Me voy a la cama. …buenas………….noches y hasta mañana. Ik ga naar bed. Welterusten en tot morgen.
 7. En verano generalmente hace …buen………..tiempo. In de zomer is het over algemeen mooi weer.
 8. Me gusta la……buena………comida. Ik houd van lekker eten.

 Un beso Cintha

www.supergoedspaansleren.nl


27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.