Het Spaanse Leven: Integreren een makkie!
12 mei 2023 
3 min. leestijd

Het Spaanse Leven: Integreren een makkie!

Sinds 2015 wonen wij in Spanje. Vanaf dag 1 stond ik te juichen dat droom 1 was gelukt. Ik was blij in ons kleine Spaanse dorpje. 700 inwoners midden in Extremadura (een uurtje van de Portugese grens en 3 uur van Madrid).


Hoe integreer je

Ik wandelde elke dag met de hond en zwaaide naar iedereen. Als een blij ei liep ik rond door ons Spaanse dorpje. En Spanjaarden zijn nieuwsgierig, alles willen ze van je weten. En ik vond het heerlijk om ons verhaal te vertellen. De taal had ik 25 jaar geleden al geleerd, toen ook al snel en makkelijk. En hoe mooi kan het zijn dat ik daarmee dan in 2016 mijn bedrijf ben gestart. Maar ik dwaal af, het is wel mooi om te zien hoe je levenspad loopt.


Altijd welkom

Ik zei iedereen gedag en regelmatig kreeg ik verhalen te horen van de mensen in het dorp. En als ik deze mensen vertelde dat ik degene was die hier wilde wonen en niet Tomás dan vonden ze dat altijd hilarisch. Hier zal ik de volgende keer meer over vertellen. En altijd zeiden ze, daar staat mijn huis, als je wat nodig hebt kom maar naar me toe. Hoe lief is dat? Ik voelde zoveel vriendelijkheid, echt geweldig. 


Zelfs de hond integreerde super

Onze zoon en dochter van toen 12 en 10 jaar integreerden ook lekker. De kinderen uit het dorp vonden het namelijk superleuk om er 2 vrienden bij te krijgen. En zo werden zij ook ontvangen. Ze spraken de taal nog niet, maar de vriendelijkheid van de kinderen was torenhoog. Zelfs de hond integreerde als een malle, binnen 3 maanden was ze zwanger van het Spaanse buurhondje. De oude mannen uit het dorp vonden het prachtig en zeiden dan ook regelmatig, tja let maar op met die Spanjaarden haha.


Zoveel aandacht

Het hele dorp hield ons en de kinderen in de gaten. En ik vond het allemaal geweldig. Die aandacht, de liefde van de mensen, de mooie gebaren. Het super welkome gevoel, net alsof we er een familie van 700 bij hadden gekregen. 


Zeven jaar later

Nu 7 jaar later wandel ik nog steeds elke dag met de honden, inmiddels zijn het er 3 geworden. Iedereen is nog steeds even lief en aardig. En tegenwoordig hebben we ook een groepsapp met het hele dorp. Superhandig, want zo ben ik altijd op de hoogte van alle activiteiten. We hebben inmiddels een eigen wandelgroep, yoga groep, salsa groep, zumba groep. Haha ik doe overal aan mee. Heerlijk vind ik het hier.


Ik geef je 1 jaar

En ik weet nog wel dat in 2015 mensen van mijn leeftijd tegen mij zeiden, wacht maar je houdt het geen jaar vol hier in dit dorp. En toen dacht ik al, dat denk ik niet, want ik ben wel op zo´n leeftijd inmiddels dat ik weet wat ik wel en niet leuk vind. Maar mijn dorp: Los Guadalperales staat toch nog steeds, na 7 jaar op nummer 1. 


Sociale controle

En ik snap wel dat mensen dat tegen mij gezegd hebben, want zij hebben zelf nogal veel last van de sociale controle. Sowieso zegt elke opmerking die je maakt iets over jezelf. Maar ik heb totaal geen problemen met mensen die opletten wat er buiten gebeurt. Het maakt mij niets uit. Mijn schoonmoeder zei ook altijd, niet met die buurvrouw praten hoor, dat is zo´n cotilla (roddeltante). Maar dan zei ik, waar maak jij je zorgen om. Je bent 75 jaar ga jij je nou werkelijk druk maken om wat een ander zegt. Maar inderdaad dat doet ze heel haar leven al en ze is nooit anders gaan denken. Tja denk ik dan, jouw probleem dus, niet die van mij. 


Jouw taak en niet die van een ander

Ik geniet vol van het leven. Leef mijn droom en niet andersom. En ik denk dat het komt omdat ik niet luister naar de buitenwereld. Ik doe wat mijn gevoel en mijn hart mij ingeven. En eigenlijk komt het dan altijd goed denk ik. Dat is toch mooi eigenlijk. En misschien helemaal niet zo moeilijk als je al die honderdduizend gedachten en bezwaren eens aan de kant gooit. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je hebt maar 1 leven. Aan jou de taak en niet die van een ander om er je mooiste leven van te maken. 


Integreren in Spaanse dorpjes

Dit makkelijk integreren in Spanje gaat over kleine Spaanse dorpjes. Niet over steden, daar is het leven anders. In de Spaanse dorpjes gaat het leven langzamer en staat genieten op nummer 1.

En dit is ook exact de reden waarom ik zeg, zorg dat je Spaans spreekt er gaat zo een mooie wereld voor je open. Je wordt er zo blij van. En gelukkig kan het nu ook snel en makkelijk met Supergoed Spaans Leren S.L. Bekijk eens de gratis Spaanse lessen via www.supergoedspaansleren.nl/gratis dan zie je vanzelf of dit ook de lesmethode is die bij jou past.

Maar vergelijk mijn lesmethode echt niet met een standaard methode. Bij mij spreek je Makkelijk Spaans in 30 uur en laat ik je nooit verdwalen in de grammatica. Want een taal leren kan ook anders. Je krijgt wel levenslang toegang, zodat je altijd nog eens een les kunt terugkijken. En ik help je altijd.


Wil je nog meer verhalen over het Spaanse leven? Zeg het maar dan kan ik er vast iets over vertellen.

Un beso Cintha 

info@supergoedspaansleren.nl


27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.