Ben jij geprogrammeerd?

We zaten in de auto onderweg naar een Spaans stadje in de buurt. Tomas had het over het personeel van de fruitfabriek bij ons in het dorp. Zij laten toe dat ze zo’n 4,80 euro per uur krijgen. Maar niemand durft iets te zeggen, want ze zijn allemaal bang dat ze hun baan kwijt raken. En hoe is het in godsnaam mogelijk dat dit nog bestaat….

 

Sssst, zeg maar niks

Pas vroeg ik aan iemand of zij wil getuigen, dan komt de eerste reactie, nee ik wil geen problemen. Dan denk ik hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand iets niet durft te zeggen. Ben ik nou zo anders? Of is het ‘iets’ wat mensen met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Is er soms altijd tegen die mensen gezegd, sst zeg maar niks dan heb je ook geen problemen. Ik zie zoveel mensen die over zich heen laten lopen en ik kan daar toch zo ontzettend kwaad om worden. En weet je waarom, omdat er mensen zijn die daar misbruik van maken.

 

Doe maar gewoon……

Niet alles wat je hebt geleerd is goed. Niet alles wat je ouders je meegeven hoeft goed te zijn. Als zij altijd gezegd hebben, “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Of  “je bent geboren als een dubbeltje je zult nooit een kwartje worden”. Of “stil maar en zeg niks dan val je ook niet op”. Dit soort overtuigingen slaan allemaal helemaal nergens op, als ik het even lekker bot mag zeggen. Bepaal gewoon zelf hoe je wilt zijn, wat je wilt doen en hoe jij jouw pad wilt lopen. Denk er eens over na? Ik ben benieuwd. Heb jij bepaalde overtuigingen meegekregen? Deel ze alsjeblieft hieronder.

 

Geen kogel door je kop

Ik denk dat het tijd word dat iedereen zijn/haar mening durft te delen zonder bang te zijn. We leven niet meer in de tijd van Franco, je krijgt niet meer zomaar een kogel door je kop. Sta op voor jezelf, uiteraard op een respectvolle wijze, maar dat lijkt me duidelijk. Kijk je moet ook leren om niks om commentaar geven, denk maar gewoon, wie is die persoon die commentaar geeft. Dus sta in je recht, doe wat je moet doen. En als het anders uitpakt, nou en! Dat is dan zo. Dan pak je ook die hobbel even.

 

Sta op voor jezelf

En ik weet zeker dat dit echt niet alleen in Spanje is. Ik  heb het nu niet alleen over onderdrukking, maar ook over de vrijheid die je mag nemen om te doen en laten wat je wilt. Om je eigen pad en plezier te volgen. Voel gewoon wat je moet doen en wat je wilt zeggen. Wat wil je bereiken, wat is je doel en ga ervoor. Denk niet in problemen en wat er mogelijk fout kan gaan. Als je altijd denkt in het positieve dan komt het vanzelf helemaal goed.

Un beso Cintha

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.