Doe mij nog maar wat Spaanse lesjes
23 november 2022 
3 min. leestijd

Doe mij nog maar wat Spaanse lesjes

Vrijdag krijgt iedereen .........cursussen voor de prijs van 1. Nou niet iedereen, want VOL=VOL - Dit doe ik maar 1x per jaar. Echter heb ik dit jaar maar beperkt plek in mijn Super de Superaanbod. MAAR als je graag als eerste wilt zijn, donderdag 24 november om 20:00 uur krijg je inzicht in mijn 1x per jaar SUPER AANBOD. En omdat 2022 voor mij een TOP jaar is geef ik superveel weg. Schrijf je in via https://app.enormail.eu/subscribe/6453ffe311627ed6a4729a79a41076f6 of via www.supergoedspaansleren.nl/verrassing


En op veler verzoek gaan we nog even door met de Spaanse lesjes. Altijd fijn Spaans oefenen en weer herhalen. Veel plezier ermee.


(La Palabra Española 143) 

El dia de las palabrotas. De dag van de scheldwoorden, maar ook uitdrukkingen. 

Als je over jezelf of iemand wilt zeggen dat ze onhandig zijn. 

    Qué torpe – uitspraak: kè torpe – wat onhandig / klungelig 

    Qué torpe eres – uitspraak: kè torpe erres – wat ben je onhandig

    Soy bastante torpe – uitspraak: soi bastante torpe – ik ben tamelijk onhandig.


    Qué torpísimo/a – uitspraak: ké torpísimo/a – overtreffende trap met -ísimo/a – wat een super onhandig mannelijk persoon. En als je er torpísima van maakt dan is dat tegen een vrouwelijk persoon.(La Palabra Española 144) 

Herhaling is de sleutel tot succes. Omdat ik zie dat nog veel mensen het lastig vinden om muy of mucho te gebruiken. Hieronder de uitleg.

Muy y Mucho – MUY betekent: heel en gebruik je bij een bijvoeglijk naamwoord of een bijwoord. En MUCHO/a/os/as betekent heel/veel bij een zelfstandig naamwoord. En deze verandert in mannelijk/vrouwelijk of in meervoud


    Soy muy torpe – uitspraak: soi moei torpe – Ik ben heel onhandig

    Eres muy cariñoso/a – uitspraak: erres moei karinjoso/a – jij bent heel lief

    Vivo muy lejos – uitspraak: biebo moei leggos – Ik woon heel ver weg

    La casa es muy bonita – uitspraak: la kassa es moei bonieta – Het huis is heel mooi


    No tengo mucho dinero – uitspraak: no tengo moetjo dinero – Ik heb niet veel geld

    Aquí vive mucha gente – uitspraak akie biebe moetja gente – Hier wonen veel mensen. 

    Hace mucho calor – uitspraak: acce (slissende c) moetjo kaloor – Het is heel warm

    Te quiero mucho – uitspraak: te kjerro moetjo – Ik houd heel veel van je

    Muchas casas están vacias – uitspraak: moetjas kassas estaan bacias – Veel huizen zijn leeg


(La Palabra Española 145) 

Oefening vul maar in MUY of MUCHO en vertaal deze onderstaande zinnen:

1.    Mis padres viven ………………………lejos

2.    La niña es ……………………….bonita

3.    No tengo …………………….ropa

4.    El supermercado tiene ……………………verduras

5.    La ciudad está ……………………cerca


(La Palabra Española 146) 

Antwoord op de oefening van hierboven: 

Oefening vul maar in MUY of MUCHO en vertaal deze onderstaande zinnen:

1.    Mis padres viven ……MUY…………………lejos – Mijn ouders wonen heel ver weg.

2.    La niña es ………MUY……………….bonita – Het meisje is heel mooi.

3.    No tengo ………MUCHA…………….ropa – Ik heb niet veel kleding.

4.    El supermercado tiene ………MUCHAS……………verduras De supermarkt heeft veel groente.

5.    La ciudad está ………MUY……………cerca – De stad is heel dichtbij.


Als jij graag bijna elke dag Gratis Spaanse lesjes wilt, meld je dan even aan via www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen


Un beso Cintha

www.supergoedspaansleren.nl 

Supergoed Spaans Leren staat voor:

  • Spaans leren in 30 uur
  • Spaans voor KIDS
  • Wonen in Spanje, superhulp van ons + cursus
  • Een geweldige business opbouwen met mij
27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.