arrow_drop_up arrow_drop_down
14 mei 2015 

Emigreren naar Spanje: Een andere achternaam voor de kinderen

NAAR SPANJE: EEN ANDERE ACHTERNAAM VOOR DE KINDEREN

Al hun hele leven hebben onze kinderen de achternaam Ruiz Garcia. Na een bezoekje aan het Spaanse Consulaat in Amsterdam wordt dat ineens: Ruiz van Marrewijk. 

Dat klinkt toch niet?

 

Ruiz Garcia zal verdwijnen
Toen de kinderen geboren werden, zei de gemeente: Je mag de achternaam van de vader of van de moeder kiezen. Het werd de achternaam van de vader. Voor Spaanse begrippen is dat raar. Elke Spanjaard heeft namelijk twee achternamen. De eerste achternaam krijgen ze van hun vader en de tweede van hun moeder. Best leuk eigenlijk.

 

Stoere kids
Behalve dat ze een nieuwe achternaam krijgen, vinden ze het best heel spannend dat we gaan emigreren. Maar wat vind ik ze toch stoer die kinderen van ons. Als ik soms weer twijfel, dan zegt mijn zoon Kay ineens: Mam, we zetten door, het zal best af en toe moeilijk zijn, maar daar moet je gewoon even doorheen. Dat vind ik toch wel heel bijzonder. Uiteraard twijfelt Kay ook wel eens, dan zeg ik natuurlijk hetzelfde. Zo springen we met het hele gezin dit avontuur in.

 

Spaanse scholen
Ze gaan straks gewoon naar een Spaanse school. Nina naar de basisschool in het dorp en Kay zal naar het voortgezet onderwijs gaan een dorp verder. Ze hebben hun neefje en nichtje die daarbij helpen, dus helemaal alleen zijn ze gelukkig niet. Maar de taal, daar moet nog het nodige aan bijgespijkerd. Dus dat wordt flink aanpoten deze zomermaanden. Kan ik meteen mijn nieuwste idee uitproberen, ‘Leer Spaans tussen de Spanjaarden met opdrachten en reizen op maat’, maar ik dwaal af. Meer ideeën zijn natuurlijk altijd welkom via cinthavanmarrewijk@hotmail.com of Facebook.

 

Sportief bezig
Straks hebben we niet meer alle sportvereniging binnen handbereik. Kay kan gewoon voetballen met de jongens uit het dorp, dat is dan meer een soort zaalvoetbal, maar dan buiten. Nina wil graag blijven hockeyen, maar een hockeyvereniging? Vergeet het maar, dus dat gaan we zelf organiseren. Wat hebben we nodig? Even een berichtje naar Maidy, fanatiek hockeyster en allerliefste vriendin van mijn neefje. Binnen een paar uur had ze al vijf hockeysticks geregeld. Van Nina’s liefste hockeyvriendinnetje Jill kreeg ze er ook nog twee. Dus de sticks hebben we in ieder geval, nu nog de jongens en meisjes uit het dorp leren hockeyen… We houden jullie op de hoogte.

 

Nieuwe naam voor de hond
Natuurlijk gaat de hond ook mee. Alleen heet die Chica en dat is een beetje gek om te roepen, omdat dat in het Spaans meisje betekent. Dus wat doen we daarmee? ‘Meissie’ misschien? Lekker op z’n Westlands. Kinderen een andere naam, dan de hond ook toch?

Over de schrijver
23 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegevens moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 4 jaar wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik 23 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.
Reactie plaatsen