Emigreren naar Spanje: Spanje is geen Nederland of België onder de zon
23 juni 2021 
3 min. leestijd

Emigreren naar Spanje: Spanje is geen Nederland of België onder de zon

Ik krijg heel veel vragen over emigreren naar Spanje. Het eerste wat ik altijd benoem is: denk niet dat Spanje een Nederland of België onder de zon is. Je kan meestal niet zomaar even iets regelen. La burocracia – uitspraak: la boerokracia (slissende C) – de bureaucratie.

Viva España

En Spanje is groot, vergelijk het maar als je even van Nederland naar Noord Italië of Oostenrijk rijdt. Het leven in de omgeving van Barcelona is niet te vergelijken met het leven in Andalusië.

Wij emigreerden met het gezin precies 6 jaar geleden naar Extremadura. Madre mía, lijkt wel héél lang geleden als je de foto´s ziet. De kinderen toen 10 en 12 jaar jong vonden het wel een uitdaging en wilden wel eens ´opnieuw` beginnen. Één jaar zouden we het proberen. En na dat jaar zeiden de kinderen: ¨Mam, we gaan toch niet terug hè?¨ Behalve mijn Spaanse man, die is zo verliefd op Nederland, op haar inwoners en op haar mentaliteit. En ook dat snap ik. mi marido está enamorado de los Países Bajos – uitspraak: mie marido esta enamorado de los Paieses bagos – mijn man is verliefd op Nederland

 

Mentaliteitsverschilletje

Als echte Spaanse Westlanders waren wij gewend aan de Westlandse mentaliteit, niet lullen maar poetsen. En als je dan ineens weer tussen de Spanjaarden zit, dan zie je het enorme verschil. En van allebei valt veel te zeggen. Spanjaarden zijn er natuurlijk supergoed in om te genieten, te relaxen en om niets te doen. En Nederlanders vinden dat veel moeilijker. Waardoor je ook gelijk het verschil ziet in mentaliteit. Relájate – uitspraak: relagate klemtoon op de 1e A – relax !!

Schop onder je kont

Kijk maar eens naar ons landje, hoe piepklein het is en hoe groot het eigenlijk op de kaart is. Doorzetters, vooruitstrevend, grote mond en gewoon doen. Absoluut iets om trots op te zijn, niet zo zeer op die grote mond, maar daardoor bereik je vaak wel wat je wilt bereiken. Hoewel het ook tegen je kan werken, maar daarover vertel ik een andere keer.

En na 6 jaar hier verblijven denk ik toch vaak, tjonge jonge Spaans bedrijf onderneem eens actie. Of Spaanse ambtenaar ze zouden je een schop onder je kont moeten geven. En natuurlijk zijn er absoluut uitzonderingen en heb je ook in Nederland vergelijkbare taferelen. Maar hier valt het op. En zoals ik al zei, Barcelona en omgeving of het Baskenland zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld Andalusië of Extremadura. Barcelona (slissende C) – El País Vasco – uitspraak: el paies basko – Andalucía – slissende C en de klemtoon op de i – Extremadura spreekt voor zich. 

 

Hoeveel jaar wil je terug in de tijd?

En zo is Spanje heel groot, 12x groter dan Nederland en kun je het eigenlijk onderverdelen in vele kleine landjes met eigen regeringen en eigen regels. En het is zeker allemaal niet zo top geregeld als in Nederland. Het is een beetje een reis terug in de tijd, afhankelijk per regio hoeveel jaar terug in de tijd. Un viaje en el tiempo – uitspraak: oen biagge in el tjempo – Een reis in de tijd.

 

Viva España

Nu denk je zeker, nou dat is niet zo positief. Maar weet je, ik zou Spanje voor geen goud willen ruilen met Nederland. Wat ik zojuist opnoemde weegt niet op tegen alle voordelen die Spanje geeft. Voor sommige mensen is Spanje gewoon goed voor de gezondheid. De zon is heerlijk, het relaxte vind ik super. De vriendelijkheid van de Spanjaarden vind ik ongekend. Het lieve, zorgzame, maar ook de ruimte, vergezichten en het rustige vind ik geweldig. En je levensstandaard ligt hoog als je wilt. Me encanta España – uitspraak: me enkanta espanja – Ik ben dol op Spanje.

 

Leef je droom

Voor ons is Extremadura het paradijs op aarde. Maar iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen wensen en toekomstdromen. Het belangrijkste vind ik, leef je droom of dat nou in Nederland, België, Spanje of waar dan ook is. En als je iets graag eens wilt proberen doe dat dan gewoon. Het leven is te kort om iets niet te doen. En daarbij je krijgt de kans om alles uit het leven te halen, doe dat dan ook.

 

Un beso Cintha

www.supergoedspaansleren.nl

 

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.