Ik baalde ongelooflijk dat ik geen Spaans sprak
11 februari 2021 
4 min. leestijd

Ik baalde ongelooflijk dat ik geen Spaans sprak

Tjongejonge wat een drama, ik kan nauwelijks iets zeggen in het Spaans. Ik als kletskous, echt niet cool. Ik baalde ook dat ik niet alles zelf kon regelen, zoiets onbenulligs als iets vragen in de winkel waar het ligt dat lukte nog niet eens. Echt zo niet leuk. Of even de weg vragen of waar ik kan parkeren. Ik kon het allemaal niet. En dan had ik verdorie nog een jaar Spaans geleerd op school, maar ja wat je daar leert, ligt mijlenver van de ¨echte¨ wereld.

Ook zo vervelend

En weet je wat ook supervervelend is als je naar de dokter moet en je hebt een tolk nodig. Dat hoeft die tolk toch allemaal niet te weten, maar ja, zelf kan je het niet vertellen in het Spaans. Nou dat wil ik dus echt nooit van z´n leven meemaken.

Schroef even het levenstempo terug

Maar ik voelde me heerlijk! Genieten van het zonnetje, van prachtige uitzichten. Geweldige zee en strandjes. Het tempo van het leven even met een gangetje van 20 kilometer per uur, of nog minder. In plaats van de 90 a 100 kilometer per uur in Nederland. Relax, geniet van vandaag, slippertjes, korte broek, lekker terrasje, heerlijke tapas. Meer heb je niet nodig. Totdat de ober iets vraagt in rap Spaans en je denkt, uh uh uh uh, hablas inglés? Nee natuurlijk niet.

Open een nieuwe wereld

En dan wilde ik iets vertellen in het Spaans of iets simpels vragen, maar dat ging gewoonweg niet. Wil je in Spanje blijven dan is het toch verdomd handig om Spaans te praten. En behalve dat het handig is, is het ook echt leuk. Je maakt een nieuwe wereld voor jezelf open. Hoe geweldig is dat. Dus ik dacht, ik heb 4 maanden de tijd, dan begint het toeristenseizoen, ik wil hier blijven op Mallorca dan zal ik toch zeker zorgen dat ik binnen die tijd Spaans spreek.

Mijn woordenboek is mijn vriend

En ik ging keihard aan de slag, wat heb je nodig in het Spaans, werkwoorden stampen als een gek. Maar we doen niet alles, wat heb ik nou echt nodig? En ik stampen, m´n hele huis volgeplakt met briefjes. Van die soort Goede tijden slechte tijden programma´s kijken in het Spaans, woordenboeken erbij, want internet bestond nog niet. Ik had niet eens een mobieltje en Google was er dus ook niet. Mijn kinderen vragen nu, hoe deed je dat dan Mam? Die kunnen zich daar geen voorstelling bij maken.

Stampen en blijven stampen

Maar goed, woordjes stampen, kranten lezen, gewoon van die papieren kranten die je toen nog overal kon kopen, Spaanse televisie kijken en het woordenboek was mijn grootste vriend. En toen op een dag, toen dacht ik en nu ga ik het doen. Ik had zo´n Spaans zinnetje in m´n hoofd gestampt en ik liep in m´n eentje naar een Spaans barretje buiten bij het strand en ik zei tegen een willekeurige Spaanse dame mijn zinnetje. Geen idee wat ik zei, maar het gevoel herinner ik me nog als de dag van gisteren.

Één groot feest

Dus ik zei wat in het Spaans en zij reageerde heel vriendelijk en gaf antwoord. Ik blikte of ik blooste niet, maar van binnen was het één groot feest. Ik juichen en blij zijn. En nog veel blijer dat ik ook nog verstond wat zij zei. Mijn dak ging eraf en toen was het hek van de dam. Ik als kletskous ging gewoon Spaans proberen te praten. Ik ging werken bij een autoverhuurbedrijf met allemaal Spaanse meiden en mannen. En het was megagezellig. Toen leerde ik natuurlijk nog veel meer. Lachen, gieren, brullen. Het Spaanse leven stond wagenwijd open en ik voelde mij als een vis in het water.

Oei wat ben ik trots op mezelf

Nu was het EN genieten van het heerlijke Spaanse leven, van de zon, van het uitzicht, van het heerlijke eten op de terrasjes, maar ik had nu een nog mooier leven, want ik kon NU ook van alles regelen in het Spaans, ik kon kletsen in het Spaans, soms nog wat hakkelend en op zoek naar de juiste woorden, maar het lukte. Ik kon zelf de weg vragen en als ik de juiste woorden niet wist dan  had ik inmiddels genoeg woordenschat om het te omschrijven of om het gewoonweg te vragen. Heerlijk, ik was zoooooo trots op mezelf. Dit was nog mooier, dit was het ultieme, dit was het echte Spaanse leven. Heerlijk.

20 jaar later

Sprong in de tijd, 20 jaar later, 2016 inmiddels. Ik heb de manier zoals ik Spaans heb geleerd, zoals ik heb geleerd wat ik nodig heb in het dagelijkse Spaanse leven en qua grammatica. Hier heb ik hele makkelijke en leuke stapjes van gemaakt, zodat jij ook in 16 weken Spaans kan leren. Een superbasis in 16 weken, hoe cool is dat.

Weet je nog wel vroeger

Weet je nog wel, toen je vroeger een taal leerde op school, jaren kon je ervoor uittrekken, uren kon je zitten blokken, honderden stomme grammatica regels uit je hoofd leren. Saai huiswerk, niks wat te maken had met het echte leven. Nou zo is mijn lesmethode voor jou dus niet. Duizenden mensen die ook graag hun leven in Spanje hebben of er graag op vakantie gaan, heb ik inmiddels mogen helpen. Hoe cool is dat. Kijk maar eens wat een paar van mijn cursisten zeggen in deze video´s op https://www.supergoedspaansleren.nl/reviews

Spaans leren voor alle leeftijden

Voor iedereen en alle leeftijden is het nu mogelijk om Snel, Makkelijk en op een Leuke manier Spaans te leren praten. Doe eens mijn Gratis Spaanse lessen via https://www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Je ziet dan altijd een lesvideo met een Spaans iemand naast mij, een lesdocument, een oefening, soms een luisterspel, soms een toets en dit zijn de makkelijke stapjes die allemaal kort zijn en leuk en daarom leer jij snel Spaans. En ook nog levenslang toegang en ook nog hulp met je vragen in de groep op de cursuswebsite. Succes gegarandeerd.

Un beso Cintha

info@supergoedspaansleren.nl

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.