arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom in Spanje wonen

4 jaar wonen we hier inmiddels. We zitten midden in la Fiesta del Mélon en gisteren hadden we weer onze jaarlijkse paella voor het hele dorp. Het dorp puilt uit, het aantal inwoners is dit jaar  verdriedubbeld. Geweldig! En dus stonden er weer 15 paella pannen, paelleras (uitspreken als paaeejeraas) klaar. De burgemeester, zijn vrouw, 2 Nederlanders die hier voor het eerst waren, vele dorpsgenoten en ex-dorpsgenoten, de mensen van buitenaf. De sfeer is weer geweldig. Maar weet je waar ik dan echt trots op ben, op de vriendelijkheid, zorgzaamheid en geweldige gastvrijheid van mijn dorpsgenoten.

 

Iedereen is zo welkom

2 Nederlanders, Hanni en Kees hebben ieder een paellera toebedeeld gekregen. Ze spreken nauwelijks Spaans, maar ze voelen zich zo welkom. Ze worden geweldig verzorgd, volgestopt met bier, tinto de verano, heerlijk jamón uit Extremadura uiteraard en ondertussen staan ze te roeren in die levensgrote pannen van ongeveer een meter doorsnede. Het is er bloedheet en veel van mijn dorpsgenoten gaan zich even voorstellen. Met handen en voeten wordt een praatje gemaakt. En het gaat prima.

Loodzware paelleras

Vervolgens worden de 15 paelleras naar het dorpsplein gesjouwd. Meer dan 1.000 mensen wachten al in de bloedhitte op hun paella. Een flink bord paella met heel veel garnalen, mosselen, kip, rijst en de overige ingrediënten hoor je van Guadalupe: HIER in mijn LIVE video deel 1

https://www.facebook.com/supergoedspaansleren/videos/552800001924919/ De tafels zijn gedekt, er is zoveel mogelijk schaduw gemaakt, want het is werkelijk bloedheet.

 

Heerlijke paella

Gelukkig weet iedereen dat we straks gaan afkoelen als het jaarlijkse watergevecht met het hele dorp van start gaat. De sfeer is weer top. Vliegensvlug wordt de paella verdeeld, het is inmiddels half 4 dus honger hebben ze allemaal wel. Kijk naar deze geweldige paella in mijn LIVE video deel 2. https://www.facebook.com/cinthavanmarrewijk/videos/2345063529147633/ Wij hebben een tafel voor 10, uiteraard in de schaduw en met optreden van mijn zwager. Groot feest. En dan na het eten, tafels aan de kant er kan gedanst worden. En stiekem worden de eerste brandslangen uitgerold. Glazen water gevuld. Emmers worden van huis gehaald en dan gaat het waterfeest beginnen.

 

Watergevecht met het hele dorp

Eerst voorzichtig één glas in je nek, vervolgens hele emmers keihard over je hoofd heen. En dan komt er een aanhanger helemaal gevuld als een soort van zwembad en iedereen wordt zeiknat gegooid. Zo leuk, vind ik tenminste. Echt grappig. En maar dansen, lachen en genoeg te drinken. Oude bekenden voegen zich toe en het is weer een superleuke reünie van ´oude`bekenden en onze huidige dorpsgenoten. De Nederlanders  genieten mee. Hanni gaat dansen met Simo. Iedereen gooit inmiddels met water en danst rond met zeiknatte kleding. Een super feest.

Schuimparty

Ineens begint ook de schuimparty. Feest vieren kunnen de Spanjaarden tenslotte als geen ander. Kinderen duiken in het schuim, lekker van die plakkerige zooi. Maar goed, het maakt inmiddels niks meer uit. Rond half 9 zijn we wel uitgedanst en druppelt de menigte letterlijk weg. Om 23:00 uur beginnen tenslotte de optredens weer op het plein. Geen idee of ik dat ga halen. Niet dus.

La Fiesta del Melón was weer top met super gezellige dorpsactiviteiten en vanavond wordt het feest weer afgesloten met migas, ook een bijzonder Spaans gerecht. Hasta el próximo año en trouwens iedereen is volgend jaar uitgenodigd zei de burgemeester.

Un beso Cintha

Oh ja, vergeet je niet op te geven voor onze GRATIS Superleuke Spaanse Challenge van 2 t/m 8 september via deze link: https://www.supergoedspaansleren.nl/challenge