Wanneer zeg je A in het Spaans

Ik vraag altijd aan al mijn cursisten en aan iedereen die gratis mee doet met onze Spaanse lessen: ¨Heb je nog extra uitleg nodig?¨ Cecile doet mee met mijn LIVE Spaanse Lessen voor de Semi-Gevorderden en zij vroeg mij wanneer gebruik je in het Spaans – A?

Heel kort door de bocht dan zeg ik. A = Naar. Maar zoals met vrijwel alle Spaanse woorden kun je niet zwart/wit, kort door de bocht antwoord geven. Want er is altijd weer een ja maar….


Ik geef je 3 concrete voorbeelden:

  1. Vamos a la playa – Wij gaan naar het strand. Achter het werkwoord IR komt nagenoeg altijd A. Maar in dit geval is de betekenis letterlijk NAAR.
  2. A las tres – Om drie uur. Bij de klok zeg je er geen uur achter, maar als je zegt A las tres vamos a la playa. Dan zeg je om 3 uur gaan we naar het strand. Over de klok heb ik een video: https://youtu.be/0zIAUuJfmYc een mooie uitleg over de Spaanse tijden. Die eigenlijk veel makkelijker is in het Spaans dan in het Nederlands. Kijk maar eens dan snap je het.
  3. En voorbeeld drie – iets typisch Spaans als je zegt Gracias, dan krijg je dikwijls het antwoord A TI. Letterlijk betekent dit: aan jou. Dus bijvoorbeeld als je ergens iets hebt gekocht en je zegt dank je wel in het Spaans, gracias. Dan geven zij als antwoord, aan jou, dus A TI ze bedanken je dat je bij hun iets gekocht hebt. Eigenlijk ook weer supervriendelijk.

Spaanse werkwoorden

Daarbij bestaan er ook werkwoorden met een voorzetsel A. Ir a – gaan naar. Llamar a – roepen naar. Maar soms komt er ander voorzetsel achter. Ir de vacaciones bijvoorbeeld, op vakantie gaan. Dus zwart/wit en kort door de bocht kan ik nagenoeg nooit één concreet antwoord geven. Maar als je kijkt naar de voorbeelden dan is de betekenis van het Spaanse voorzetsel A: NAAR / OM / AAN

 

Spaans leren met Nederlandse uitleg

En door mijn leuke bedrijf heb ik contact gehad met honderden Nederlanders en Belgen over de Spaanse taal of omdat ze mijn cursus doen. En weet ik precies wat er moeilijk is in de Spaanse taal. Vaak wordt A verward met EN. Die uitleg zal ik een volgende keer doen. Dit zijn natuurlijk qua Spaanse taal de puntjes op de i. Maar als je gewoon makkelijk Spaans wilt leren en snel, dus een wekenplan er van maken en niet een jarenplan, dan hoef je alleen maar de stapjes te doen in mijn Online lessen. Meer niet, super eenvoudig en geschikt voor ALLE leeftijden.

En

Onthoud voor nu voor het gebruik van het voorzetsel A de 3 voorbeelden. En het verschil voy a la playa – ik ga naar het strand. Of je zegt Estoy en la playa. Ik ben op het strand. Heb je ook een vraag over de Spaanse taal, laat het mij weten via info@supergoedspaansleren.nl of vul het contactformulier in via https://www.supergoedspaansleren.nl

Un beso Cintha

 

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.