El Encuentro - Pasen in Spanje
Tomás zegt, om half 11 is El Encuentro, oh jee dan mag ik wel gaan rennen. Dat gaan Jezus en Maria straks ook doen. Mobiel leeg, pffff. Oplader zoeken, microfoon installeren. Ik hoor ze al zingen, maar ze moeten vast nog een rondje met Maria op hun schouders.
 

Ik heb het gemist

Eindelijk alles bij elkaar, komen we bij het plein, hebben ze elkaar al gevonden. Luid applaus, gejuich en vuurwerk. Toch kijk ik vol ongeloof de tocht na. Tja ik heb het gemist, nou ja gemist. Ik weet toch wel wat ze doen, ze deden het namelijk vorige jaar ook en het jaar daarvoor en daarvoor. Al honderden jaren misschien wel.
 

Rouwende vrouwen

Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, op Paas zondag vertrekt Maria op de schouders van de vrouwen al rouwend de kerk. De vrouwen zingen klaagliederen. Maria draagt een zwart kanten rouwkleed. Geen idee hoeveel kilo Maria is, maar aan de gezichten van de vrouwen te zien mag ze wel eens wat minder gaan wegen. Maar goed, de vrouwen zingen mooie liederen en rouwen mee met Maria, want die is haar zoon kwijt.
 
Ondertussen zijn de mannen met Jezus op hun nek de andere kant opgelopen. En zoals elk jaar, lopen ze ook nu de verkeerde kant op. De mannen sjouwen Jezus, die weegt denk ik wat minder zo te zien. Ineens staan ze tegenover elkaar in de straat. De mannen met Jezus op hun nek aan de ene kant en de vrouwen met een te zware Maria op hun rug aan de andere kant.

Rennen maar

Er volgt een mega sprint, ze rennen naar elkaar toe. En zoals elk jaar vinden ze elkaar weer. Er volgt luid gejuich en applaus. En de knallen van het vuurwerk vliegen om je oren. De pastoor staat in het midden en doet het rouwkleed bij Maria af. Vervolgens gaan Maria en Jezus heel blij in de optocht terug naar de kerk. Een handjevol mensen volgt ook en vervolgens gaan zij naar de kerkdienst.
 

Tradities?

Ik sta bij de kroeg en kijk het ritueel aan. Een eeuwenoude traditie. De tegenhangers van de kerk staan ook bij de kroeg. En de mensen die bij de kerk horen of net doen alsof en dat willen laten zien, staan bij Maria en Jezus. Soms denk ik, wat is de bedoeling hiervan. Of zouden ze er wel eens over nadenken wat ze doen? Aan de andere kant denk ik, tja dat moeten ze toch echt zelf weten. Overal waar je blij van wordt, dat moet je doen, ben ik van mening.
 

Waar word ik blij van?

Maar wel waar je toch echt ZELF blij van wordt en niet denkt, wat zullen de anderen denken, zeggen of doen. Iets waar ze zich nog heel druk mee bezig houden hier in het dorp.
 
Ze laten het leven bepalen door anderen en nemen niet hun eigen leven in handen. Maar daarover de volgende keer meer, want volgens mij laat het merendeel van de mensen het leven bepalen door externe factoren. Of geven zij in ieder geval de schuld aan heel veel dingen en nooit aan zichzelf.
 
Fijne Pasen
Un beso Cintha
27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.