Emigreren naar Spanje gaan we wel of niet..
28 maart 2021 
8 min. leestijd

Emigreren naar Spanje gaan we wel of niet..

In 2014 overleed mijn vader. Binnen 10 dagen was hij weg. Nog 10 dagen gelachen en genoten en hij sliep in en werd niet meer wakker. Dit was in juli 2014, de uitvaart stond vol met zonnebloemen. Het was een bijzonder mooi afscheid. Het was zomervakantie en wij vertrokken met de camper en het hele gezin en hond naar Spanje. Richting mijn man´s familie in Extremadura, onder Madrid.

Thuiskomen

In Spanje voelde het als thuiskomen. Heerlijk het tempo in slow motion vergeleken met de sneltrein in Nederland. Mooi zonnetje, genieten van elkaar, van de familie van heerlijk eten. Op de terugweg naar Nederland baalde ik al dat we weer terug moesten naar de race in Nederland. We genoten volop van de reis en overal kwamen wij zonnebloemen tegen en witte vlinders. Het viel zo erg op die witte vlinders dat ik zei, hé mijn vader reist mee. En we maakten de terugreis via het noorden van Spanje San Sebastián, Bordeaux en zo zakten we af richting Nederland. Op het strand van Normandië waren de kinderen vervelend. En ik vertrok en liep alleen over het strand. Even rust, even niks.

Roodborstje

Ik liep terug door de duinen richting de camping waar de camper stond. En ineens kreeg ik een ingeving. Ik zei tegen Tomás mijn Spaanse man. Weet je wat wij moeten doen? In Spanje gaan wonen. En op het moment dat ik dat zei kwam er een roodborstje onder de heg vandaan daar in Normandië. Ik zei tegen Tomás zie je wel, mijn opa vindt ook dat we dat moeten gaan doen. Mijn opa was al overleden toen ik 12 jaar was, maar in mijn verbeelding was de spirit van mijn opa een roodborstje.

Emigreren met kinderen

Mijn man zei neeeeeeee, we blijven lekker in Nederland, hij is namelijk helemaal verliefd op Nederland en op het werkklimaat van de Westlanders. Niet lullen maar poetsen. We blijven in Nederland totdat we met pensioen gaan, dan kunnen we altijd nog naar Spanje gaan. En ik zei tegen de kinderen, wat vinden jullie ervan? Ze waren toen net 9 en 11 jaar. Ze hoefden eigenlijk maar 1 seconde na te denken en zeiden. Jaaa dat lijkt me wel wat. Ik zei tegen Tomás beter emigreren met de kinderen, het is nu op het randje qua leeftijd. Het is nu of nooit. En daarbij mijn vader overleed binnen 10 dagen. Wie weet haal ik mijn pensioenleeftijd niet eens. Het leven kan zomaar ineens afgelopen zijn, dat hadden we net ondervonden. En we gingen verder met ons leven maar het zaadje was geplant.

Op zoek naar kansen

Tomás vloog met Kerst even naar zijn dorp in Extremadura, ik zei kijk of er werk is voor je. Want met een werkloosheid van 40% zal het niet meevallen om werk te vinden daar in Spanje. Tomas liep 1 bedrijf binnen, een Nederlands bedrijf en de eigenaar zei ja hoor, stuur je curriculum vitae maar.

Werken in Spanje

Wij zijn cv verstuurd, telefonisch contact gehad. Gesprek gehad in Breda en we konden komen. Achteraf logisch, want waar vind je een supertechnische Spaanse Westlander met een geweldige werkinzet en 3-talig. Ik stuiterde van de adrenaline. En zei tegen mijn werkgever, laat mij mijn werk doen vanuit Spanje. Dat mocht natuurlijk niet. Maar hé niet opgeven natuurlijk. Ik zeuren en drammen en overtuigen en daar ben ik goed in. Dus dat was ook geregeld. Een huurder zoeken voor ons huis. WANT we wilden niet gelijk al onze schepen achter ons verbranden.

 

Het levenspad loopt…

Gedurende deze maanden in Nederland gebeurden er een aantal nare dingen. Als ik daar nu op terugkijk dan weet ik gewoon dat we bezig waren met het nemen van de goede stap en dat we continue duwtjes in de rug kregen richting Spanje. ALLES klopte en ALLES lukte. De kinderen zeiden, maar als we nu na 3 maanden terug willen naar Nederland? Ik zei nee dat telt niet. We geven het één jaar, dan weet je alles en als het dan niet lukt met jullie dan gaan we terug.

En we gaan

Ik wist wel dat het met mij zou lukken, want ik had 25 jaar geleden al op Mallorca gewoond, daar waar ik mijn man had ontmoet. Mijn man was sowieso al 18 jaar verliefd op Nederland, maar was altijd overal inzetbaar. Alleen de kinderen dat wist ik niet zeker. Dus eind juni 2015, huis verhuurd aan de meest geweldige mensen, mijn werk mee onder mijn arm en een nieuwe werkgever die op hem wachtte in Extremadura. Huis was al geregeld. En zoals alles verloopt in mijn leven, als van een leien dakje.

Droom 1 gelukt

En we kwamen aan. Met één grote glimlach liep ik door het dorp heen. Droom 1 in the pocket. Onze emigratie was een feit. En als je dan glimlachend rond loopt dat werkt als een magneet. Zeker voor nieuwsgierige Spanjaarden. Van wie ben jij er één, vroegen ze. Ik sprak al Spaans, want dat had ik 25 jaar geleden geleerd. Dus ik vertellen en ze vonden het geweldig. Het meest grappige vinden ze altijd dat ik de drijfveer ben achter dit emigratie verhaal, en niet mijn man die geboren en getogen is in deze streek. Maar eigenlijk liefdesverdriet had naar Nederland en dat snap ik ook. Want er is geen enkel land waar je zo fijn kan werken als in Nederland.

Familie van 700 mensen

Spanjaarden zijn geweldig en gastvrij en iedereen zei als je iets nodig hebt hier woon ik, kom maar binnen. We voelden ons zo ontzettend welkom. Net alsof we een familie van 700 mensen erbij kregen. En ook de kinderen. Op dag 1 stonden de jongens aan de deur, komt Kay voetballen? Nou hij sprak geen woord Spaans, maar kon toevallig wel ontzettend goed voetballen. Dus de jongens uit het dorp blij. Weer een voetbalmaatje erbij. En om te voetballen hoef je niet de taal te spreken. Maar dat ging natuurlijk snel. En Kay genoot van alles.

Kies voor een dorp

Enorme vrijheid in het dorp, daarom adviseer ik, ga in een dorp wonen als je met kinderen emigreert. Ze integreren supersnel, leren heel vlot de taal en zijn zo ingeburgerd. Mijn dochter ging iets moeizamer, dan mijn zoon. Want meisjes praten en dat ging natuurlijk nog niet in het Spaans. Maar na de zomervakantie naar de openbare basisschool in het dorp en toen ging het snel. Super hoe ze integreerden en hoe het hele dorp naar hun keek en blij was dat alles zo goed ging.

Als een blij ei

En ik liep ook nog steeds rond als een blij ei. Wat ik inmiddels heb geleerd dat als je positief en vol vertrouwen in het leven staat dan gebeurt er ook niets dan goeds. Volg je gevoel en gewoon doen. Heb geen verwachtingen kijk wat er op je pad komt, deal daarmee op een positieve manier en het komt goed.

Waar heb je rekening mee te houden:

Als je emigreert, dan ben je te gast, gedraag je dan ook zo. LEER DE TAAL ook als je midden tussen de buitenlanders leeft. Toevallig kan ik je daarmee helpen, want ik heb een unieke lesmethode ontwikkelt die gericht is op mensen zoals jij en ik. Mensen die in Spanje gaan wonen, welke situatie kom je tegen, wat moet ik weten. En vooral hoe leer ik MAKKELIJK Spaans, geen verdwaal in grammatica. En geen saaie suffe cursus die jaren duurt. In 16 weken kun je al een steengoede basis hebben of nog sneller. Kijk op www.supergoedspaansleren.nl

Spreek Spaans

99% van de Spanjaarden spreekt ALLEEN SPAANS. En neem ze dat niet kwalijk, daar kunnen zij niets aan doen. Nog niet zo heel lang geleden woonden zij in een dictatuur, een hele andere wereld. Ik zal je nog een ding vertellen, Nederlanders staan heel anders in het leven. En jij bent de gast, verwacht niet dat zij denken en doen als een Nederlander. Dus als jij bij de dokter komt, of het gemeentehuis, of de vreemdelingenpolitie komt voor je NIE of waar dan ook. SPREEK SPAANS of doe in ieder geval moeite en vertel dat je het aan het leren bent. Daar heb ik ook allemaal zinnen van voor jou om altijd gelijk antwoord te kunnen geven in het Spaans.

Elke Spaanse regio is een landje

Spanje is verdeeld in 17 regio´s. Elke regio staat op zichzelf met een eigen regering en eigen regels. Veel is ook overkoepelend, maar besef dat wonen in Barcelona of Valencia een hele andere wereld is als wonen in Andalucía of Extremadura. Wonen in Spanje is niet zoals wonen in Nederland of België, alleen dan onder de zon.

Reis terug in de tijd

Nee het is een reis terug in de tijd met andere normen en waarden en een andere cultuur. Weet dat en accepteer dat. Geniet gewoon van het leven en ga ook de relax stand in, net zoals de Spanjaarden. En geniet van elke overwinning. Als je nu de lat legt op, nou als ik vandaag….of deze week ……dit kan regelen dan ben ik een topper. Dit even met oog op de bureaucratie. Denk dan even, zo we gaan een tijdreis maken en 30 jaar terug in de tijd…… maar maak er geen punt van.

Volg je eigen gevoel

Vele mensen in jouw omgeving hebben een mening, maar wie zijn die mensen? Kijk daar even naar! De persoon die houdt van zekerheid zal tegen jou zeggen, nee ga niet emigreren, houd je vast aan je baan en je hypotheek. De persoon die houdt van familie en vrienden om zich heen zal tegen jou zeggen, nee doe maar niet. Hier heb je alles en iedereen. Dus laat niet andere mensen jouw pad bepalen. Het is jouw leven, je hebt er maar één. Je weet niet hoe lang die gaat duren, zorg dat je GENIET en geef jezelf het gevoel dat je leeft.

 

Werken in Spanje

Heb je nog inkomsten nodig, probeer dan een internationaal bedrijf. De lonen liggen namelijk erg laag in Spanje en een werkgever bepaalt alles. Het is niet zoals in Nederland dat je zeggenschap hebt. Bij de meeste Spaanse bedrijven geldt, voor jou 10 anderen. En in principe is dat ook zo. Want de werkloosheid ligt hoog. Tenzij jij een speciaal kunstje kunt, je spreekt Spaans en uiteraard Engels en Nederlands dan heb je meer kansen.

Wil je zelfstandig ondernemer worden?

Maar het allerbeste is om voor jezelf te beginnen. Want ik zeg, als jij goed bent dan heb je altijd werk. En kom maar naar mij voor marketing tips of ik heb iemand voor je die jou hiermee supergoed kan helpen. Wil je een eigen bedrijf starten en je hebt vergunningen nodig, zorg dat je een lange adem hebt en een steengoede gestor (boekhouder). Houd er rekening mee dat je zo 3 a 4 jaar verder bent voor een vergunning. Maar laat van je horen als je start en als je goed bent en je laat wederom van je horen online dan komt alles vanzelf goed.

Haal uit je leven wat je eruit wilt halen

Eigenlijk wat het belangrijkste is bij emigreren is je positieve houding. En haal vooral alles uit je leven wat je eruit wilt halen. Ik hoor mensen weleens zeggen, ja maar ik ben al 69….. of ja dat had ik ook wel gewild, maar ik ben nu al ….. Hou toch op, je bent toch nog niet dood. Leef je droom en niet andersom. Want je weet, de enige zekerheid die je hebt is dat er een einddatum op jou zit. Een einde aan jouw leven. Op een dag is het klaar en dan wil je toch graag terugkijken op een leven en zeggen, zo dat hebben we maar eens even mooi gedaan.

Un beso Cintha

info@supergoedspaansleren.nl

Of als je graag de 7 Gratis Spaanse lessen wilt doen kijk even via www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Video´s over emigreren naar Spanje:

Ben je van plan om misschien in Spanje te gaan wonen? Lees mijn ervaringen eens of kijk de 5 video´s Emigreren deel 1, 2, 3 – Emigreren met kinderen – Bijeenkomst met een duidelijk overzicht wat wel en niet leuk is in Spanje. En er volgen nog meer video´s over emigreren naar Spanje. Abonneer je en klik op de bel, dan merk je het altijd als er een nieuwe video is toegevoegd. De playlist over emigreren naar Spanje via

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.