Emigreren naar Spanje: La Fiesta gaat weer beginnen
26 juli 2023 
2 min. leestijd

Emigreren naar Spanje: La Fiesta gaat weer beginnen

La Fiesta gaat weer beginnen

Als er iets leuk is in Spanje dan zijn het de dorpsfeesten. Vaak in augustus, want dan heeft heel Spanje vakantie en keert men terug richting geboortedorpjes. Vriendengroepen en families komen weer samen. Het inwoneraantal wordt weer verdubbeld. Het programma van zo´n week is vaak hetzelfde. Maar dat maakt niets uit. De uitkomst is altijd weer anders.

 

Wij gaan winnen


Het leuke van de feestweek is dat echt iedereen meedoet. En oh, wat zijn ze fanatiek. Alles wordt uit de kast gehaald om een onderdeel te winnen. Met de gymkana, dan strijden diverse vriendengroepen tegen elkaar, krijgen ze allerlei opdrachten door het hele dorp heen. Bijvoorbeeld: ‘zoek een blauwe bezem’ of ‘zwem naar de vlag en breng ‘m droog terug’. Sommige opdrachten zijn ontzettend grappig.

 

Veel kleding en 7 bh’s


Bij een specifiek onderdeel moest wel eens één persoon uit de groep in een minuut zoveel mogelijk kleding aandoen en dan in het zwembad springen. Vervolgens moest-ie de kleding uitwringen boven een emmer. Wie het meeste water had, won. Dan zie je dus één meisje staan met drie korte broeken, sokken, vier t-shirts en zeven bh’s over elkaar heen aan. Loopt er een kindje langs met nat haar, moet even het staartje uitgewrongen worden boven de emmer. Jongens liepen alleen nog maar rond in hun onderbroek. Echt hilarisch. En zo fanatiek: alsof hun leven ervan afhing.

 

Pyjamafeest met kussengevecht


Het plein, waar alle feestavonden plaatsvinden, is het middelpunt van het dorp. Op dinsdagavond is daar het pyjamafeest met kussengevecht. Verder ook allerlei wedstrijden: wie heeft de lekkerste en sappigste meloen gekweekt? Wie maakt de lekkerste tortilla española? En de best smakende gazpacho? Tomas heeft die laatste wel eens gewonnen in een ver verleden.

 

Miss & Mister Pensionista


Uiteraard mag de Miss & Mister-verkiezing niet ontbreken. Er zijn altijd drie categorieën: kids, pubers en ouderen. Ook Miss en Mister Pensionista zijn altijd van de partij. Er wordt echt serieus gestemd door de inwoners van het dorp – een betrokken gemeenschap. Vorig jaar werd Kay, mijn zoon Mister Los Guadalperales. Het hele dorp zei er iets van. Zo heb je een Mister in huis! Tja dit jaar misschien Nina als Miss Los Guadalperales, dat zou leuk zijn. 

 

Diverse activiteiten voor alle leeftijden

Voor elke leeftijd is er wel wat te beleven. Een wandeling met ontbijt voor de huisvrouwen in het dorp, een kindertheater, diverse sportactiviteiten zoals mountainbiken met een hele groep door de omgeving. Tennissen, padel toernooi. Allemaal superleuk.


Spanjaarden zijn echt goed in feesten

En als Spanjaarden ergens goed in zijn dan is het feesten. Met veel drank, eten, muziek en plezier. Urenlang houden ze het vol. Er is een ochtend, middag en avondprogramma. Het avondprogramma start na 23:00 uur en feesten doe je met de hele familie. Je ziet dan ook van jong tot oud om 3:00 uur ´s nachts nog dansen en feestvieren. Inmiddels liggen de kindertjes meestal in de kinderwagens te slapen, maar als ze het volhouden, dan mogen ze nog prima meedoen. 


Un beso Cintha 

vanaf 21 augustus begint ons Fiesta del Melón. Je ziet me denk ik vaak LIVE gaan via www. facebook.com/groups/woneninspanje of via www.facebook.com/supergoedspaansleren

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.