Gratis Spaanse les: Wanneer zeg je BIEN of BUENO
06 oktober 2021 
2 min. leestijd

Gratis Spaanse les: Wanneer zeg je BIEN of BUENO

Waarom zeg je niet bien tiempo in plaats van buen tiempo? Vroeg Stefanie een tijdje geleden in de Besloten Facebook groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen Mooie vraag. Even doornemen, wanneer zeg je BIEN en wanneer zeg je BUENO/A/S?

 • Bien hoort bij een werkwoord. En bueno is een bijvoeglijk naamwoord enhoort bij een zelfstandig naamwoord. Handig om te onthouden: ¿Qué tal? / ¿Cómo estás? – Hoe gaat het met je? – Bien zeggen de meeste mensen. Dus weet je BIEN hoort bij een werkwoord.
 • ¿Lo digo bien? – Zeg ik het goed? Ook een handige zin om te gebruiken als je niet zeker bent van het Spaanse woord dat je gebruikt.

En bueno is een bijvoeglijk naamwoord. Deze verandert dus mee naar vrouwelijk of meervoud. Gaat het over iets vrouwelijks, bijvoorbeeld la comida dan hoort daar buena bij als het tenminste lekker is. Of el coche, de auto dat is mannelijk en dan krijg je un buen coche (de O van bueno valt weg VOOR een mannelijk zelfstandig naamwoord).

 • Buena comida – lekker eten, dan weet je BUENA hoort bij een zelfstandig naamwoord. En je ziet in dit geval gelijk dat BUENO zich aanpast aan vrouwelijk, maar ook aan meervoud.
 • Hace buen tiempo – Het is lekker weer. Tiempo is mannelijk enkelvoud. Bij bueno valt alleen voor een mannelijk zelfstandig naamwoord de O weg.

Onthoud ook, goedemorgen / goedemiddag / goedenavond:

 • Buenos dias – dias is ook een zelfstandig naamwoord en in dit geval mannelijk meervoud.
 • Buenas tardes – tardes is een zelfstandig naamwoord en in dit geval vrouwelijk meervoud.
 • En om het af te maken buenas noches – ook vrouwelijk meervoud.


We gaan het even oefenen. Wil je meedoen met Las Palabras Españolas, de gratis Spaanse lesjes via http://www.facebook.com/supergoedspaansleren

OF via https://www.instagram.com/stories/cintha_supergoedspaansleren.nl of als je alle Palabras Españolas in een overzicht wenst dan neem je het maandabonnement, dat stopt automatisch na 12 maanden of wanneer jij wilt natuurlijk. Meer informatie via https://www.supergoedspaansleren.nl/abonnement

(Palabra 220) – La Palabra Española

Cada viernes un ejercicio – uitspraak: kada bjernes oen egercicio (slissende c) Elke vrijdag een oefening. En hieronder krijg je ook de antwoorden op de oefening.

Vul in BIEN / BUEN / BUENO of veranderen naar vrouwelijk of meervoud.

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás ……?
 2. Esta falda te queda muy …….. .
 3. ………. días, ¿Cómo está hoy?
 4. Mis abuelos se sienten muy …….. ahora.
 5. Este café es un ………. café.
 6. El café con leche sabe ………. .
 7. El aire sucio de la ciudad no es ………. para la salud de nadie.
 8. En la playa generalmente hace ……….
 9. La comida está muy ……………

Antwoord oefening: Vul in BIEN / BUEN / BUENO of veranderen naar vrouwelijk of meervoud.

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás …BIEN…?
 2. Esta falda te queda muy ……BIEN.. .
 3. …BUENOS……. días, ¿Cómo está hoy?
 4. Mis abuelos se sienten muy …BIEN….. ahora.
 5. Este café es un …BUEN……. café.
 6. El café con leche sabe …BIEN……. .
 7. El aire sucio de la ciudad no es …BUENO……. para la salud de nadie.
 8. En la playa generalmente hace …BUEN…….
 9. La comida está muy …BUENA…………
27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.