Het Spaanse dorp

Ik heb het televisie programma Het Spaanse dorp nog nooit gezien, maar wel veel over gehoord. Het Spaanse dorp, ik ben er zo één die in zo´n dorp woont, alleen zonder camera´s. En dat is op zich wel fijn, want Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze niet overal een mening over hebben. En mensen die niet aardig zijn, vinden het heerlijk om te zeiken op van alles en nog wat.

Het Spaanse leven

Ik ben dankbaar voor dit programma, want ik zeg natuurlijk altijd: Leven in een Spaans dorp is geweldig. Maar het is wel handig als je Spaans spreekt. Ik probeer het ook vaak te laten zien, zoals bijvoorbeeld afgelopen zaterdag, dan zie je zo´n typisch stukje Spaans dorp. http://www.facebook.com/supergoedspaansleren/videos/861307560978482/ en dan heb ik deel 1 en deel 2, want een Spaans feest duurt altijd uren.

Het Spaanse dorp

Je ziet in een Spaans dorp de samenhorigheid, het voor elkaar zorgen, elkaar helpen. Samen trots zijn op wat we hebben. Een aai over je rug, 2 kussen als je elkaar weer ziet. Je kunt er een hekel aan hebben of het geweldig vinden. Uiteraard vind ik het laatste, want het warme gevoel dat je krijgt is zo mooi. Toen wij in 2015 in ons Spaanse dorp gingen wonen toen voelde het net alsof we een enorm grote familie erbij kregen.

Spaanse taal

Ik zeg dan ook altijd, je moet echt Spaans praten. Je wordt er gewoon erg blij van. Het contact is uniek, maar ook de mooie verhalen. En het feit dat ze zo anders in het leven staan verrijkt jouw leven. En dan heerlijk die zon, het relaxte leven en de vriendelijkheid maakt het bijzonder.

Spanje vanuit een Nederlander

Ik merk zelf dat ik iets meer bekijk vanuit de Spaanse kant dan vanuit de Nederlandse. Als je aan mij vraagt hoe je een feest organiseert in Spanje nou dan weet ik wel hoe Spanjaarden dat doen. Ik denk vanuit een Spanjaard, maar kijk vol trots naar de Nederlandse mentaliteit en inzet en doorzettingsvermogen. En ik blijf een trotse Nederlander die denkt in oplossingen en vanuit positiviteit.

Spaanse droom

En als ik dan hoor over het televisieprogramma Het Spaanse dorp dan denk ik geweldig als je op deze manier de kans krijgt om in een sneltreinvaart je leven in Spanje neer te zetten. En tevens denk ik, geweldig dat ze laten zien hoe het Spaanse leven is en dat het niet meer dan normaal is om elkaar te helpen en om er voor elkaar te zijn. In een Spaans dorp zal niemand omkomen van de honger, zal nooit iemand langer dan een dag dood in z´n huis liggen. En krijg iedereen een kans. Dat is toch geweldig.

Gillend wegrennen

Ik gun jou ook je Spaanse droom als je dat wilt. Ik weet ook nog dat er mensen waren die tegen mij zeiden, echt Spanjaarden hier uit ons eigen dorp, nou we zullen jouw mening nog wel eens een keer willen horen als je hier een jaar woont. Je gaat hier gek worden, de sociale controle, het gebrek aan activiteiten en winkels. Ik dacht natuurlijk alleen maar, joh ik ben niet achterlijk. Ik heb op best veel plaatsen gewoond en ik weet hoe ik in elkaar zit.

Als je niet weet wat je hebt

Maar ik snap ook dat dit zeker niet voor iedereen het mooiste leven is. En zeker de Spanjaarden zelf, sommigen zijn in dit dorp geboren, getogen, getrouwd, krijgen kinderen en wonen er dus hun hele leven. Dan snap ik dat je zo´n mening kunt hebben. Maar als je best veel gezien hebt dan weet je uiteindelijk wel wat je wenst. En als ik tegen deze Spanjaarden zeg, jullie weten niet op wat voor een mooie plek jullie wonen dan weten ze het toch weer een beetje beter te waarderen.

Leef je mooiste leven

Het enige wat belangrijk is, haal alles uit je leven wat je eruit wilt halen. Je hebt geen idee hoe lang of kort je op deze aardbol mag zijn, als je er maar van genoten hebt. Je dromen hebt verwezenlijkt. En wat die droom dan ook mag zijn zorg dat-ie uitkomt. Of zet vandaag de 1e stap dan kom je er vanzelf. En mocht jouw mooiste leven toevallig in Spanje zijn en je spreekt nog geen Spaans, bekijk dan eens m´n Gratis Spaanse lessen en als je meer wilt leren dan heb ik dat ook voor je.

Het Spaanse dorp

Dit seizoen ga ik wel het Spaanse dorp bekijken. En als er iemand is die zegt tegen zo´n Nederlands gezin in het Spaanse dorp, je bent een slijmbal als ze proberen een Spaans iemand te helpen. Dan zeg ik alleen, neem er een voorbeeld aan. Kijk eens om je heen in jouw dorp of stad, zeg mensen gedag en wees vriendelijk voor elkaar. En help als dat mogelijk is, dan zul je zien hoe leuk de sfeer zal worden. Hoe fijn het kan zijn om met elkaar op een bepaalde plek te wonen.

Un beso Cintha

www.supergoedspaansleren.nl/gratis

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.