Ik wil over 12 jaar emigreren
15 september 2021 
2 min. leestijd

Ik wil over 12 jaar emigreren

Gisteren krijg ik een mailtje binnen van een Nederlands stel, een gemixt paar, want hij komt uit Nederland en zij uit Venezuela. En zij zeggen tegen mij, wij willen over 12 jaar emigreren….

 

Je toekomst

Het eerste wat mij te binnen schiet is, oh jee 12 jaar, dat is ver weg. Misschien ben je dan allang dood en begraven. Maar goed dat is natuurlijk wel erg pessimistisch. En ik ben absoluut van mening dat je plannen moet maken voor de toekomst. Leef ergens naar toe, stapje voor stapje dan komt jouw droom vanzelf uit.

 

Pünktlichkeit

Ok over 12 jaar dus, ja want dan gaat hij met pensioen. Helemaal goed. Je oude dag doorbrengen in Spanje en nu nog even 12 jaar zien te overbruggen. Nu zegt hij, ¨ik houd van netjes op tijd zijn en afspraken nakomen.¨ Ok hij houdt dus van de Deutsche pünktlichkeit.

 

Spanje is niks voor jou

Zijn vrouw zegt dus, Spanje is niks voor jou, want daar komt men regelmatig te laat en afspraken kunnen zomaar helemaal niet nagekomen worden. Dat klopt, denk ik, maar moet je daar een probleem van maken? Er zijn zoveel dingen waar je moeilijk over kunt gaan doen, maar heeft dat zin?

 

Bijna 2033

Het kan best zijn dat jij in die 12 jaar ook verandert. En waarom zeg je NU in 2021, wij gaan in 2033 in Spanje wonen terwijl je niet eens weet of je dat wel leuk gaat vinden. Ik zou dat eerst eens uitzoeken. En niet een huis kopen, maar gewoon even een paar maanden huren. Het is niet zoals in Nederland, oh dan verkopen we het toch weer even snel. Nee niet vergeten, Spanje is geen Nederland of België onder de zon. Dat duurt allemaal even wat langer.

 

Verander eens jezelf

En je mag toch hopen dat je in 12 jaar zelf ook gaat veranderen. Als je slim bent ga je eerst eens naar jezelf kijken in plaats van naar anderen. Want ALLES valt of staat hoe je er zelf op reageert. Je kan er ook voor kiezen om er niets om te geven. Wat relaxter te worden. Weg van alles wat volgens jou goed of slecht is. En gewoon het over je heen laten komen. Als je niks verwacht dan kan het ook niet tegenvallen.

 

Spaanse gewoonte

Ik ken ook mensen die steeds stuiteren als een Spanjaard het anders doet dan zij zouden doen. Die jouw vraag anders beantwoorden dan dat jij dat zou doen. Nou en, het is nou eenmaal zo. Laat ze lekker. Het ligt aan jou dat je het zo verwacht. We zijn hier in Spanje niet in Nederland. De verschillen zijn mega. En jouw achtergrond is  heel anders als die van een Spanjaard. Gewoon accepteren is het makkelijkst voor jezelf.

 

Mañana mañana

Kijk je kan iemand niet veranderen. En er zijn echt wel dingen, waarvan je denkt, jeetje dit is best antiek, zo deden we het in Nederland 30 jaar geleden. Of dit kan veel makkelijker. Ik vind het eigenlijk wel bijzonder om te zien. Je ziet zo goed de verschillen qua achtergrond, opvoeding, afkomst. Het is juist geweldig. En van sommige dingen is het niet zo verkeerd om eens naar de Spanjaarden te kijken en die mentaliteit van genieten, maak je niet druk en dan doen we het toch morgen…..of niet. Dat is ook helemaal prima. En zo heeft elk volk zijn dingen en we kunnen van elkaar leren, dat is toch mooi.

 

Un beso Cintha

Vind meer verhalen over emigreren via www.supergoedspaansleren.nl/blogs

 

 

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.