En el hospital

Tjonge jonge voor iemand die weinig geduld heeft is het ziekenhuis in Don Benito in Spanje een drama. Het ziekenhuis heeft de uitstraling van een goede horror film. En de parkeerplaatsen staan zo vol dat het wel lijkt of heel Extremadura zich hier bevindt.

Bienvenido…….

Dit verhaal speelde zich af VOOR Corona, want tegenwoordig mag alleen de patient en zijn partner alleen nog naar binnen na het testen op Covid. 

Na anderhalf jaar WACHTEN is het eindelijk zo ver. Tomas mag geopereerd worden. Woensdagochtend moeten we er zijn tussen 10 en half 11.  Door hele lange gangen vol met wachtende mensen komen we aan bij de opnames. Neem maar even plaats in de wachtkamer. Hele families gaan gezellig mee naar een operatie. Lijkt wel een attractie.

Oef m’n mobieltje

Iedereen zit een beetje op z’n mobieltje te spelen, van die oude mensen die spelletjes doen denk ik, want ik hoor allerlei geluidjes. Of ze scrollen en dan schiet ineens keihard geluid aan van één of andere Facebook video. 
 
Al gauw komt er een verpleegster, heb je een dieet of iets qua voeding waar we rekening mee moeten houden? Nee hoor alles kan. Zo zegt de schattige verpleegster, dat hoor ik echt vrijwel nooit. 
 
Behalve dat de mensen hier gekomen met gebroken lichaamsdelen hebben ze nog een waslijst van medicijnen, cholesterol, diabetes etc. Maar het leuke nieuws, zegt ze, we hebben geen kamers vrij. Dat kan tot eind van de middag duren. Dus dan krijg jij je eten hier in de wachtkamer. 
 

Oh leuk bericht, dit gaat uuuuren duren. Maar ja joh je bent eindelijk na anderhalf jaar aan de beurt. Een dag meer of minder maakt ook niet uit.

Bedje veroveren


Maar kunnen we dan naar buiten en we worden gebeld als er een bed vrij is? Nee je moet hier in de wachtkamer wachten. Pfff en daar zitten we dus nu. Koffertje erbij, eten en drinken voor de hele week en maar wachten en wachten en wachten, en even een blog schrijven.
 
Kijken of we een bedje kunnen veroveren vandaag en dan morgen de operatie Si Dios quiere haha zeggen al die Spanjaarden (als God het wil). Zo grappig.
 
Ik heb het idee dat er nog meer bijzondere dingen gaan gebeuren in ons Spaanse ziekenhuis…


Om 10:15 DE operatie. En aangezien hele families meegaan naar het optreden van de ‘zieke’, is het weer gezellig in de gangen. Er staat nog net geen feestmuziek op, maar het volume van de Spanjaarden is weer lekker aanwezig.

Ziekenhuis-Tour

Ik ben samen met m’n schoonvader, want m’n schoonmoeder & zus hebben een ander ziekenhuisbezoek op de agenda staan.  En m’n andere schoonzus heeft een bezoek gepland staan naar het ziekenhuis in Madrid met haar zoon. 
 

Hahaha vandaag gaan we met de familie op ziekenhuis-tour – la vuelta de los hospitales. Maar de familie moet mee naar de operatie, dus we zitten weer in de sala de espera (wachtkamer).

Dronken bed-chauffeur

Tomás wordt weggereden in z’n ziekenhuisbed. Een wankele constructie van voor de oorlog en de verpleger botst tegen muren, stoelen en wurmt het bed door het smalle kamertje, de deuken zitten in het bed en de muren hebben sporen van slechte bedchauffeurs. Wat een drama. 
 
De verpleger zwalkt als een zwaar dronken chauffeur met het bed door de gang op weg naar de operatiekamer. Als dat maar goed gaat!
 

Aaai hijo mío de mi vida zeggen de Spanjaarden. Spreek uit iego miejo de mie bieda con una cara de pena=zielig gezicht.


Kijk wat ik gemaakt heb


Na 2.5 uur komt de chirurg trots foto’s laten zien van wat hij gefabriceerd heeft. Net alsof hij op één of andere leuke vakantie was geweest.
 
Dus de dokter zegt, kijk ik heb de pezen opnieuw verbonden. Dus ik zeg als hij zijn vinger beweegt gaat dan z’n teen omhoog? Die dokter zegt serieus, nou ik heb alleen z’n hand geopereerd. Una broma (een grapje). De dokter dacht alleen oh daar heb je la holandesa weer. Haha. Want ondertussen kennen we al die dokters uit de omgeving. 
 
Ondertussen heeft m’n schoonmoeder haar andere ziekenhuis bezoek afgerond, en aangezien ze een groot fan is van ziekenhuizen en dokters pakt ze deze kans en komt ze met m’n schoonzus deze kant op. Even mi hijo bezoeken, zegt ze. Ondertussen komt z’n broer ook even kijken.
 

Vampieren zijn het


M’n schoonzus checkt de verwondingen. Volgens mij hebben ze je ook gebeten, zegt ze haha, dan kan je mij weer opvegen. Ik zei het toch een goede horror film met vampieren.
 
Wij geven aan bij de dokter dat het prima gaat. Tomás zegt laat me alsjeblieft mee naar huis gaan. En z´n moeder, zegt NOOO blijf maar een nachtje. Ik zegt het is z´n hand hoor, niet z´n hart. Dus als de dokter zegt dat het mag, dan gaan we. Geheel tegen de zin in van mijn schoonmoeder. Maar goed, zij is fan van ziekenhuizen, wij niet.
 

Un beso Cintha

 
Heb je m’n leuke nieuwe test al gedaan? Even kijken hoe staat met je kennis over de Spaanse taal via www.supergoedspaansleren.nl/taaltest
27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.