Leef je droom in Spanje

Op verzoek van lezers en cursisten even mijn verhaal:

25 jaar geleden kwam ik mijn Spaanse man tegen. Ik zag ´m en dacht, dat is hem. Liefde op het eerste gezicht. ¨Estoy casado¨ zei hij, en ik dacht, ja dat kan best dat je moe bent, je hebt de hele dag gewerkt. Mijn Spaans was superslecht, maar hé wie heeft de taal nodig. De taal van de liefde is genoeg.


Casado o cansado

Knetter verliefd waren we, echt het was een mega mooie tijd. Hoewel ik al gauw erachter kwam dat het woord ¨casado¨, getrouwd betekende, dat kwam zijn Spaanse zus wel even vertellen. Ze probeerde ons uit elkaar te krijgen, begreep ik meer uit haar boze toon, want mijn Spaans was natuurlijk nog niks. En zij dacht, zo´n Nederlandse die hier in Spanje komt werken als entertainer in een hotel dat is foute boel en betekent alleen maar ellende. Maar helaas dat huwelijk van mijn Spaanse man heeft geen dag meer stand gehouden en samen konden wij de hele wereld aan.

Werken voor een Spanjaard

Niemand kreeg ons uit elkaar, ik vloog nog even naar Nederland, maar na anderhalve week vloog mijn Spaanse man al achter mij aan. Wij gingen samen verder. Geweldige tijden op Mallorca. Het 2e jaar op Mallorca werkte ik bij een autoverhuurbedrijf, het was de tijd van mijn leven. Ik had mijn eigen filiaal het was super. Totdat de eigenaar zei, je moet nu je vakantiedagen opnemen, dat vond ik zo raar en ging er tegen in, maar een Spaanse werkgever luistert alleen maar naar zichzelf. Zo, zei ik tegen mijn Spaanse man,  dat was de laatste keer dat ik voor een Spanjaard heb gewerkt.

A Holanda

En hij zei, dan gaan we toch naar Nederland, is het niks dan kunnen we altijd nog terug. Na 18 jaar in Nederland, de race van elke dag ging prima. Rennen, werken, even je sociale leven bijhouden en ondertussen kregen we 2 kinderen. En maar rennen en vliegen. Mijn Spaanse man redde zich prima, leerde perfect Nederlands, werd overal in vaste dienst genomen en leerde alles qua techniek. Heerlijk vond hij het om met Nederlanders te werken.
BAM!

En toen op een dag overleed mijn vader, na 10 dagen in het ziekenhuis was het leven klaar voor hem. Achteraf was het een signaal voor mij. BAM! Hé waar ben ik mee bezig, op een dag is het gewoon klaar, en dan wil je toch niet zo rennend door het leven zijn gegaan?


Niet terug naar Nederland

We vertrokken na de crematie met de camper, genietend van absolute vrijheid, de kinderen hadden toch schoolvakantie. Overal zag ik zonnebloemen en witte vlinders tijdens deze reis. Voor mij een teken dat mijn vader bij me was. En op een dag, we waren ergens midden in Normandië gestrand en de kinderen deden vervelend. Ik dacht laat ze maar gaan, ik ga wandelen. We waren weer op de terugreis naar huis in Nederland en eigenlijk had ik daar helemaal geen zin in. En ik liep daar door de duinen en bedacht ineens dit kunnen we veranderen.

Gooi je leven om

Ik kwam weer terug bij de camper en zei tegen mijn Spaanse man: ¨Weet je wat wij moeten doen, ons leven omgooien, in Spanje gaan wonen¨. Op dat moment toen ik dat zei kwam er een roodborstje onder de heg vandaan. In mijn gedachten was mijn vader altijd een witte vlinder en mijn opa een roodborstje. Dus ik zei, zie je wel mijn opa vindt ook dat we ons leven om moeten gooien. En ondertussen keerde ik weer in gedachten terug naar 25 jaar geleden, naar ons leven in Spanje. Genietend onder de Spaanse zon, vrolijke mensen. Tijd voor van alles.

Is het niks?

En mijn Spaanse man keek naar het roodborstje en zei, ¨neeee we blijven lekker in Nederland en als we oud en met pensioen zijn, dan gaan we wel in Spanje wonen.¨ Maar net de feiten onder ogen gezien te hebben dat het leven in 10 dagen voorbij kan zijn, was ik onvermurwbaar, ¨misschien ga ik die leeftijd niet halen. We kunnen het leven in Spanje toch gewoon proberen, is het niks dan gaan we gewoon terug.¨


Op naar Spanje

¨Kinderen, toen 10 en 12 jaar, wat vinden jullie?¨ ¨Ik wil ook wel eens opnieuw beginnen,¨ zei de jongste. En de oudste zei, ¨proberen kan altijd¨. Ok, 3 tegen 1, we gaan het doen. En gedurende dat laatste jaar in Nederland kwamen er meer dingen op mijn pad, waardoor ik besefte dat ik door moest zetten. Hobbels overwinnen en we gaan het doen. En ondertussen waren er ook positieve dingen gebeurd, mijn Spaanse man had al een baan gevonden in Extremadura bij een Nederlands bedrijf. Ik mocht van mijn werkgever vanuit Spanje gaan werken. Dus super! Alle signalen die we kregen, wezen de richting van Spanje op.

Zon, tijd, rust

In juni 2015 vertrokken we. Nederlandse huis verhuurd, Vito gekocht en helemaal tot het dak volgestouwd. Kinderen, hond en wij erin en racen maar. In 2 dagen waren we op de plaats van bestemming. De regio waar ik inmiddels verliefd op was geworden en de geboorteregio van mijn Spaanse man. Extremadura. Waaaat zeiden de mensen, waar ligt dat? In the middle-of-nowhere tussen Madrid en Portugal. Prachtig, er wonen meer schapen dan mensen. En daar ligt mijn enorme behoefte, rust. De race van het leven vertragen naar een wandeling in de natuur. Heerlijke zon, vriendelijke mensen en het belangrijkste, veel tijd voor van alles.

Bienvenidos

We kwam in ons dorp aan en we werden welkom geheten door zoveel mensen. Als de koningin liep ik door het dorp, één grote glimlach, zwaaiend naar iedereen. YEAH we hadden het gedaan, droom 1 in the pocket. We woonden in Spanje.

Fútbol – Voetbal

En we hadden de Vito nog niet uitgeladen of er werd aan de deur gebeld , leuke Spaanse jongens voor de deur, kom je voetballen? En de oudste een fanatieke voetballer, sprak geen woord Spaans, maar ook dat maakt niets uit als je de voetbaltaal spreekt. Echt ik viel om van verbazing, had ik verwacht dat de oudste misschien een probleem zou hebben met integreren, maar nee hoor. Totaal niet. En dan kwam hij thuis en dan zei hij, mam hoe cool is dat, ben je aan het voetballen en je ziet bergen op de achtergrond en zoveel sterren heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Want in Spanje gaan ze natuurlijk pas na het avondeten, rond 22:00 uur voetballen. De temperatuur is dan lekker en heerlijk om te sporten.


Vertaal apps

En ook de jongste werd opgehaald door de meisjes uit het dorp, maar zij vond het eng. Toch lastig als je een enorme kletskous bent en je spreekt alleen maar Nederlands. Met vertaalapps, handen en voeten, gebrekkig Engels, maar toch voelde zij zich nog niet op haar gemak. Nou ja, Spaans leren dan maar en 15 september begint de school pas. Alles liep op rolletjes we genoten volop. Mijn Spaanse man iets minder, want werken met Nederlanders of met Spanjaarden is een wereld van verschil.

Espiek inglies

We woonden in een klein huurhuisje, 3 slaapkamers maar boven op elkaar. Ondertussen waren er Spaanse moeders naar mij toe gekomen met de vraag of ik hun kinderen wilde bijspijkeren met Engels. Uiteraard, superleuk natuurlijk. Elke dag kwamen er kindertjes langs en ik dacht alleen maar, wat een onzin moeten zij leren qua Engelse taal. Heel veel grammatica, maar niet eens 1 fatsoenlijke Engelse zin kunnen zeggen. Maar goed, zo lang er voldoendes werden gehaald was het prima voor de moeders.

Genieten met de grote G

En we genoten van elke dag, de zon, eten, familie echt super. Ik zei, een groter huis zou fijn zijn. Mijn Spaanse man zei, ok we gaan op zoek. En we kwamen op een gegeven moment in contact met Manuel uit Barcelona, hij had zijn vakantiehuis hier in het dorp, maar woonde zelf in Barcelona. Hier in het dorp had hij een prachtig groot huis met alles erop en eraan. Mijn Spaanse man zei, ik ga hem nog één keer bellen, het was inmiddels 22:30 uur, in Spanje een hele normale tijd om iedereen te bellen.

Leef je droom 2

Ik zei, vertel gelijk wie je bent en wie je vader en je zussen zijn. En mijn Spaanse man ging lekker buiten zitten, heerlijk hoor al die zwoele zomeravonden en hij komt terug en zei helemaal blij, ik geloof dat we een huis gekocht hebben. Hij vertelde Manuel namelijk wie zijn vader was en zijn zus en er volgde een heel mooi gesprek. Manuel zei, weet je wat, dit voelt goed en ik hoop dat jullie met het gezin super gelukkig worden in dat huis. En de volgende dag mochten we verhuizen. Echt het was waanzinnig, jeee wat gebeurt er allemaal, droom 2 komt zomaar uit. We voelden ons super. Alle dromen kwamen moeiteloos uit, wat is hier aan de hand? Ik ging me er meer in verdiepen. Hoe was het mogelijk dat na zoveel jaren racen door Nederland we nu ineens in Spanje alles voor elkaar kregen?


Leef je droom 3

En mijn moeder en mijn zus kwamen langs in ons nieuwe huis en mijn moeder zei, ¨ik snap dat jij hier veel gelukkiger bent.¨ De zon, de rust, de vriendelijkheid van iedereen, de extra tijd. En werk hadden we ook allebei, totdat mijn werkgever zei, je uren worden minder. Dus zei ik tegen mijn moeder, ¨nou ik heb altijd al voor mijzelf willen beginnen, dat is droom 3. En aangezien toch alle dromen uitkomen dan gaan we hier ook voor. Maar WAT?¨

Viva España

Ik was me online al aan het verdiepen. En aangezien wij natuurlijk in the-middle-of-nowhere wonen, moest het wel online, want dan is de sky the limit. Online vliegen we de hele wereld over. Ik was allerlei challenges aan het doen. Grote internetnamen aan het volgen en vooral heel veel aan het leren. Ik vond het zo ontzettend leuk, echt ik leerde me een slag in de rondte. En één van die grote internetnamen zei tegen mij, ¨je bent toch goed met je talen. Dan ga je dat toch doen.¨

Overal vuurwerk

En ineens leek het wel of er vuurwerk begon te knallen. Ik dacht jaaaaaaaa dit moet ik doen. En ik ga het precies zoals die challenges doen. En ik ga iedereen Snel en Makkelijk Spaans leren zoals ik het 25 jaar geleden leerde in 4 maanden. En zoals mijn kinderen het nu leerden tussen de Spaanse kindertjes en ik ga het precies NIET zo doen als de Engels lesmethode voor alle Spaanse kindertjes. En droom 3 was geboren en uitgekomen. Want ik lanceerde mijn Spaanse lessen en het dak ging eraf. De eerste maand deden er al 100 mensen mee en die gingen nooit meer weg.

Alle dromen komen uit

Ik stuiterde de hele dag, ik had in mijn hele leven nog nooit zo hard gewerkt. 80 uur in de week, maar het voelde niet als werk. Inmiddels kennen meer dan 30.000 mensen mijn unieke Snel, Makkelijk en Leuk Spaans leren - lesmethode. Van elke Spaanse situatie die ik tegen kwam, maakte ik een superles met een Spaans iemand naast mij. Echt ik was een ontplofte bom, honderden puzzelstukjes vlogen door de lucht en vielen precies in elkaar. Alles klopte. Mijn hele levenspad, de manier zoals ik snel Spaans had geleerd 25 jaar geleden, dromen die moeiteloos uit kwamen, de vrijheid die ik ook aan de kinderen kon geven.

Super levensgenieters

En na droom 3, volgden 4, 5 en 6. Alles lukt en ik zeg tegen iedereen, gewoon doen. Je bent een ervaring rijker en als je vertrouwen hebt dan komt alles goed. Inmiddels wonen we hier nu bijna 7 jaar en leven we onze droom. En net zoals wij, zijn er zo ontzettend veel Nederlanders en Vlamingen die in Spanje wonen. En ik leerde heel veel van die levensgenieters online kennen. Want eigenlijk hebben we allemaal hetzelfde verhaal. We gaan voor onze droom, we leven onze droom en we genieten van elke minuut die we hier mogen zijn.


Un beso Cintha

https://www.supergoedspaansleren.nl/blogs

https://www.supergoedspaansleren.nl/gratis

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.