Spaanse leven: Lekker in je pyjama naar de winkel
19 januari 2022 
2 min. leestijd

Spaanse leven: Lekker in je pyjama naar de winkel

bijna 7 jaar wonen we al weer in Los Guadalperales. Een echt typisch klein Spaans dorpje tussen de rijstvelden en fruitplantages met allemaal witte huisjes. Toen wij in 2015 vertrokken, wilde ik nog gauw even kleding kopen, want met mijn lange benen pas ik natuurlijk niet in die broekjes van de Spanjaarden. Tomás zei “je hebt echt geen nieuwe kleding nodig, een lange badjas is genoeg.” “Ja hoor, dacht ik nog. Dat zal toch zeker niet kloppen.”


Krulspelden

Maar het is echt waar. Elke ochtend als ik met mijn honden ga wandelen, kom ik vrouwen tegen in hun badjas. Soms ook gewoon op sloffen in de winkel. Net alsof je op de camping bent. Het maakt allemaal geen zak uit. Je kunt gewoon in je pyjama hier boodschappen doen, niemand zal er iets van zeggen. Ook met krulspelden in, geen probleem. Haha


Lekker kleppen

Het is ook lekker makkelijk, even een bakkie gaan doen, hoewel dat doen ze eigenlijk nooit. Het is altijd even kleppen op straat met de buurvrouw. Kijken of er nog wat te roddelen valt. Tja je moet het ergens over hebben en je moet wat doen om de dag door te komen. Alleen maar schoonmaken dat word je ook zat. Dus als mijn straatje niet schoon genoeg is dan zullen ze het daar best over hebben.

 

La cotilla 

Maar weet je, ik geef er echt niets om. Mijn schoonmoeder zegt wel eens, ‘niets tegen haar vertellen hoor, je weet wel, die cotilla (uitspraak kotieja - roddeltante) van de hoek. Die moet je niets vertellen.” En dan kijk ik haar lachend aan. “Jee waar maak jij je druk om op je 77ste. Ik heb geen geheimen, doe niets raars. En als ze het over mij willen hebben, helemaal prima. Het interesseert me echt helemaal niets.” Als ik me daar druk over moet gaan maken, ik heb wel wat beters te doen. 


Viva España

Ik geniet van het echte Spaanse leven dus met alles erop en eraan. Van het ontbijt met de koekjes en cake, hoewel ik dat nooit eet. Tot de siësta, en ook dat lukt me niet. Behalve soms in de zomer als het echt heet is. En weet je wat heerlijk is, om 13:00 uur de kroeg in en biertjes drinken met tapas. De lekkerste hapjes komen voorbij en dat krijg je allemaal gratis bij je biertje van 1,50 euro. Ik vind het ongelooflijk. Je hoeft daarna niet eens meer te eten.


Het Spaanse Leven

Heb jij ook al eens het echte Spaanse leven beleefd. Kom maar eens kijken bij ons in het dorp. Een ware belevenis en dan leer ik je gelijk Spaans. Alles wat je leert, kun je gelijk in de praktijk brengen. Want ik laat je nooit verdwalen in de Spaanse grammatica en je leert alleen wat je nodig hebt in het Spaanse leven.


No hablo inglés

En Spaans spreken is nodig als je komt, want hier spreekt niemand Engels. ¨No hablo inglés¨, zeggen ze dan. En iedereen zal je overal mee helpen, want dat vinden ze leuk. Heel sociaal en heel vriendelijk zijn mijn mede-dorpsgenoten. Ze zullen ook altijd denken dat je familie van mij bent. Pas zocht iemand mij, nou als je vraagt naar ‘la holandesa’, dan zeggen ze, oh Cintha. Kom maar mee, ik breng je wel even. Leuk toch.


Un beso Cintha

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.