Nederlanders kunnen een tractor laten groeien
09 maart 2022 
2 min. leestijd

Nederlanders kunnen een tractor laten groeien

Een paar jaar geleden was ik in Madrid samen met een groep Nederlandse groentekwekers. Geweldige groep enthousiaste ondernemers. En ik ben ook eigenlijk niet anders gewend. Maar weet je, ik zie het nu allemaal vanaf de ‘andere’ kant….
 
Nu wij zo’n zeven jaar in Spanje wonen, zie ik pas wat een volk wij Nederlanders zijn. Donderdag gingen wij ons bezoek even aankondigen bij Spaanse ondernemers. En als je dan zegt Nederlandse kwekers, dan verschijnt er gelijk een glimlach op hun gezicht. Zo cool, zo welkom zijn we. Echt geweldig.

Even opscheppen

 
Je wilt niet weten hoe hoog er tegen ons op wordt gekeken. Met welke Spaanse ondernemer ik ook praat, oef wij Nederlanders zijn echt de beste. Echt hè, dat word mij letterlijk verteld. Nederlanders lopen voorop met alles, hebben altijd de beste kwaliteit, Nederlanders zijn gedreven, die gaan ervoor en willen altijd overal in uitblinken. Een Spanjaard zei tegen ons, “Nederlanders kunnen bij wijze van spreken een tractor in de grond stoppen en laten groeien.” Haha dat is toch geweldig om te horen.
 

 

Iets minder mag ook

 
En nu zijn er Spanjaarden, je moet even zoeken, maar er zijn Spaanse ondernemers met een passie voor hun product en met een missie. En zij zijn degenen die graag van Nederlanders willen leren, heel graag zaken met ze doen. Want wij Nederlanders kun je vertrouwen, zijn punctueel en leveren het beste. En als ik dat dan hoor, dan denk ik als eerste, wat ben ik trots om een Nederlander te zijn, maar ook, wij mogen best de lat een tandje lager leggen. 
 

Iets meer mag ook

En vele Spanjaarden mogen de lat best een stuk hoger leggen. Ik verbaas me regelmatig dat ze online nog zo knullig zijn. Als ik antwoord krijg via de mail op een vraag dan verbaas ik me nog steeds. En denk ik gelijk, zo dit is een goed bedrijf. Meestal krijg je namelijk echt geen antwoord via de mail. In ieder geval reken er niet op. Telefonisch of langsgaan is nog steeds de beste optie. En weet je wat ook irritant is in Spanje, zeker hier in Extremadura. Dan zeggen ze (Spanjaarden) dus, we komen langs om even op te meten of om even te kijken en dan komen ze gewoon niet. Dus je geduld wordt lekker op de proef gesteld hier in Spanje.


Klein en toch groot

 
Het resultaat van zo´n relaxte instelling. Hier in Spanje, burn out? Nog nooit van gehoord. Dus dat relaxte, dat kunnen we een klein beetje van de Spanjaarden leren. Wij vonden het geweldig dat we mee mochten met deze Nederlandse kwekers om de Madrileense markten te laten zien en ook om ons verhaal te vertellen. Want je moet gewoon oprecht trots zijn op ons superkleine kikkerlandje dat zichzelf zo groot op de kaart zet. 
 
Hasta la próxima,
 
Un beso Cintha
 
 


27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.