Over Extremadura en Spanje

Spanje is 12 keer zo groot als Nederland. Bestaat uit 17 regio´s die je weer kunt verdelen in 50 provincies. Pfff best groot dus. Extremadura staat op de 5e plaats qua grootte. Er komen slechts 4 Spaanse regio´s boven ons. Iedereen kent Andalucia, sommigen kennen Castilla la Mancha van Don Quijote, een enkeling kent Castilla y León en bijna niemand kent Aragón.

Beste jamón uit Extremadura

En zo kent ook bijna niemand Extremadura, zelfs de Spanjaarden niet. Ze kennen het wel van naam en van de beste jamón komt uit Extremadura, maar verder denken ze dat het daar 1 woestijn is. Veel Extremenen zeggen, laat ze maar lekker, beter dat ze het niet weten. Zo blijft het hier lekker rustig en prachtig.

Nederlanders grote mond

Ons prachtige Extremadura is dus even groot als Nederland. Alleen Nederland staat wel dik op de kaart. En ik vind het cool, de beste bedrijven, de beste sporters, we maken een klein landje groot. We hebben ook een grote mond en laten van ons horen, net zoals het kleinste jongetje van de klas, die toch aandacht wil.


Bescheiden Spanjaarden

En daar komt het tegenovergestelde tevoorschijn. Hier in Extremadura zeggen ze, ach joh laat ze maar denken. We hoeven niet te vertellen wat we kunnen, we hoeven ook niet te vertellen dat wij op sommige vlakken het beste scoren. En ik als Nederlander ben het daar dus niet mee eens. Ik zeg altijd, vertel wat je doet en bewijs wat je kunt, want als jij het niet zegt, dan gaat niemand het raden hoor.


Burn-out? Nog nooit van gehoord

En ik vind hoe meer hoe beter. Laat het toerisme opbloeien, laat zien hoe mooi het hier is en zorg dat iedereen weet dat Extremadura de beste jamón heeft, maar ook die hele speciale kaassoorten die we hebben. Het droogste klimaat, want dan zeggen ze, de mensen van buitenaf, die er geen verstand van hebben, het kan wel 40 graden worden bij jullie, ja MAAR dat is niet te vergelijken. Wij hebben een droog klimaat, ga in de schaduw zitten en je hebt nergens last van. En relax en geniet, dat doet namelijk iedereen. Maak je niet druk. Burn-out hebben ze hier nog nooit van gehoord hoor.


Extremadura is ......

We zijn een rondreis voor iedereen aan het maken door Extremadura, over een aantal maanden vertel ik daar meer over. De prachtigste authentieke steden, mooiste natuur. Prachtige bijzondere (roof)vogelsoorten. Het is heel uniek. Zelfs veel Spanjaarden weten niet eens hoe Extremadura is. Zij denken, het armste gedeelte van Spanje. Je hebt er niks te zoeken, want er is niks.

.....Prachtig

Aan de ene kant denk ik, laat maar zo. Aan de andere kant vind ik dat iedereen in ieder geval de naam moet kennen van het meest ongerepte stukje Europa met de schoonste lucht en grond. Het beste fruit met een pit en de liefste mensen. Lekker op het terras zitten, drankjes 1 euro en de lekkerste tapa´s erbij. De mooiste wegen, geen files, geen stoplichten. Soms een tractor, dat wel. Maar genieten van de uitgestrekte landschappen, momenteel mooi groen. Mocht je willen kiezen voor de binnenlanden, dan is de beste tijd in het voorjaar of najaar. Maar het is wel handig als je Spaans spreekt, want Engels is echt minimaal hier.


Kom eens op bezoek

We nodigen iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen in prachtig Extremadura. Onthoud de naam, het is extreem maar dura haha, nee hoor. Niks van waar. Het is hier prachtig en ik zou mijn woonplaats nooit willen ruilen voor geen enkele provincie in Spanje. En zo zijn er keuzes genoeg te maken als je wilt gaan emigreren. Want de 1e vraag is, waar gaan we wonen, wat staat er op mijn wensenlijstje. Wij hebben de Cursus Wonen gemaakt, en dan zal je wel denken, hoezo een cursus? Maar Spanje is 100% anders en ik heb al in het verleden zoveel mails gehad van cursisten die zijn opgelicht of die zich vergist hadden. Dat is tegen Tomás zei, dat mag niet gebeuren. Wij moeten helpen om iedereen zijn droom waar te laten maken. Wij helpen en onze community ook, die verdeeld is over Spanje ook. En kijk maar eens hieronder welke regio´s je allemaal in Spanje kunt vinden:


Verdeling Spanje:

Bron: spanjevandaag.com

Wat betreft vierkante kilometers heeft Spanje 505.992 km2 aan oppervlakte (vasteland en eilanden) terwijl dat bij Nederland 42.508 km2 is en bij België 30.528 km2 Dus wij in Nederland zijn mega klein, maar zetten ons wel even goed op de kaart.

 • Castilla y León ≈ 94 200 km²
 • Andalusië ≈ 87 600 km²
 • Castilla-La Mancha ≈ 79 500 km²
 • Aragón ≈ 47 700 km²
 • Extremadura ≈ 41 600 km²
 • Catalonië ≈ 32 100 km²
 • Galicië ≈ 29 500 km²
 • Valencia ≈ 23 300 km²
 • Murcia ≈ 11 300 km²
 • Asturië ≈ 10 600 km²
 • Navarra ≈ 10 400 km²
 • Madrid ≈ 8000 km²
 • Canarische Eilanden ≈ 7450 km²
 • País Vasco (Baskenland) ≈ 7250 km²
 • Cantabrië ≈ 5300 km²
 • La Rioja ≈ 5050 km²
 • Balearen ≈ 5000 km²
 • —–
 • Ceuta ≈ 19 km²
 • Melilla ≈ 13 km²

p.s. Ben je een fruithandelaar of grote supermarkt keten en wil je het beste fruit met een pit  (pruimen, perziken etc.) hebben, mail even naar info@supergoedspaansleren.nl dan breng ik je in contact met mijn schoonzoon die alle kwekers hier uit de buurt vertegenwoordigd en ook zijn eigen fruit kweekt.


Un beso Cintha

Bekijk eens mijn 7 gratis Spaanse lessen via www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Of liever de cursus Wonen in Spanje - ga naar www.supergoedspaansleren.nl/wonen

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.