Sommige Spaanse tradities...

Hardlopend vindt de Maagd Maria haar Jezus op straat. Iedereen gaat klappen. Ik had deze prachtige Spaanse Paastraditie nog nooit gezien. Zoveel tradities, gewoonten, gedachten het is bij de mensen erin gestopt vanaf kleins af aan en er wordt niet over nagedacht. Het is nou eenmaal zo.

Maria ontmoet al rennend Jezus op straat

Vorig jaar met Pasen zei mijn schoonzus, ga je morgen mee naar de ontmoeting van de Maagd Maria met Jezus? Hu? Wat bedoel je, ik weet namelijk niet zoveel over Pasen, de kerk en typische tradities.  Ze laat mij een paar filmpjes zien over de ontmoeting - El Encuentro. Een hobbelende Maria soms met lang krullend haar rennend op een plateau op de schouders van een aantal vrouwen, rennend naar haar zoon, die gedragen wordt door de mannen uit het dorp. Echt ik viel van mijn stoel van het lachen. Dit moet ik in het echt zien.

El Encuentro

Mijn schoonzus vertelde over deze typische Paastraditie – El Encuentro. De ontmoeting tussen de Maagd Maria en Jezus Christus. De vrouwen vertrekken vanuit de kerk met het beeld van een rouwende Maagd Maria op een plateau op hun schouders de ene kant op het dorp in. En de mannen met het beeld van Jezus Christus op een plateau op hun schouders de andere kant op.

Ondertussen zingen de vrouwen klaagliederen voor Maria. Op een gegeven moment ontmoeten de twee elkaar in de straat, rennen naar elkaar toe en zijn weer herenigd. De pastoor van de kerk staat in het midden. Hij haalt het zwarte rouwkleed van Maria af en samen worden de Maagd Maria en Jezus begeleid door de dorpsbewoners terug naar de kerk.

Wel lachwekkend voor mij

Mooie traditie hoor, maar ik sta hier natuurlijk helemaal neutraal in, echt ik lag dubbel van het lachen toen ik het hoorde. Zeker omdat mijn schoonzus het verhaal nog grappiger maakte door te vertellen dat in een nabij gelegen dorpje ze ook deze traditie deden. Ze renden keihard met Maria op hun schouders, Maria had van dat lange krullende haar, echt prachtig. Alleen bleef het haar in de straat achter de stroomkabels hangen en rende Maria kaal verder. Echt dat had ik graag willen zien, je had me op kunnen vegen.

En zeker niet dat ik een prachtige Spaanse traditie belachelijk wil maken. Dat nooit, want elk land heeft zo zijn tradities en ik vind het geweldig en zorgt voor samenhorigheid. En het verhaal erachter snap ik. Dat mensen supergelovig zijn, daarin mag iedereen natuurlijk zelf een keuze in maken. Alles mag vind ik, als je maar geniet van het leven en van elkaar.

LIVE de ontmoeting van Jezus en Maria

Dus die dag stond ik om 10:00 uur te wachten op straat. Het dorpsplein en rondom de kerk stroomde vol met mensen gekleed op zijn Paasbest. De straat van de ontmoeting versierd met takken en bladeren. Het was precies wat ik verwachtte. Alleen ‘onze’ beelden van Maria en Jezus waren prachtig. Werden met eerbied gedragen en de mensen gingen juichen op het moment van de ontmoeting.

En we doen altijd hetzelfde

Dat doen ze natuurlijk al jaren. Elk jaar opnieuw, want dat hoort zo en dat doen we zo. Maar soms kun jij je best eens afvragen, ok wat ze in mij gestopt hebben qua overtuigingen, klopt dat eigenlijk wel. En dan heb ik het niet zozeer over en traditie, maar bijvoorbeeld over het feit dat mensen misschien altijd tegen jou gezegd hebben, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Of als je als dubbeltje geboren bent dan zal je nooit een kwartje worden. Of dat kan jij helemaal niet.

Ik ben eens kritisch gaan kijken

Zo zeg ik natuurlijk altijd, Spaans leren lukt echt wel in 11 of 16 weken,  of in 6 maanden (60 uur) weet je ALLES. En bij iedereen in zijn/haar hoofd zit de overtuiging. Nee hoor dat kan niet, 3 jaar heb je minimaal nodig. Nou bij mijn unieke lesmethode ben ik eens heel kritisch gaan kijken naar het leren van een taal. En de conclusie. Dat kan ook supermakkelijk en snel. En die resultaten halen mijn cursisten. Dat is toch geweldig.


LIVE mooie Spaanse Paastradities

Binnenkort is het weer Pasen. We gaan weer genieten van mooie eeuwenoude tradities. Ik zal ze je LIVE laten zien via www.facebook.com/supergoedspaansleren en wil je eens zelf ervaren met een neutrale blik hoe je Snel, Makkelijk en Leuk Spaans kan leren kijk dan eerst eens bij mijn Gratis Spaanse lessen via www.supergoedspaansleren.nl/gratis


Un beso Cintha


Gratis E-book Spaanse lessen Inclusief lesvideo’s27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.