(Spaans) onderwijs slaat nergens op
18 oktober 2017 
2 min. leestijd

(Spaans) onderwijs slaat nergens op

Zeker nu ik in Spanje woon zie ik dat het lager en middelbaar onderwijs er nagenoeg niet toe doet. Tuurlijk is basiskennis handig en lezen en schrijven moet je zeker kunnen, maar als ik dan bijvoorbeeld die natuurkundeboeken zie liggen dan denk ik, pfff onzin, dat kan je ook googlen, mocht je het ooit in je leven nodig hebben. Maar dat zeg ik natuurlijk niet tegen mijn kinderen.


Heftige discussie met de wiskunde juf

Pas ging ik de discussie aan met de wiskunde juf van mijn zoon. In Spanje hebben ze er nogal een handje van om een 1 te geven bij een proefwerk. Examen heet dat hier, om er even extra druk op te leggen. Mijn zoon heeft net zoals zijn moeder totaal geen aanleg voor wiskunde. Hij haalt dus regelmatig een 1. Nou betekent een 1 voor mij dat hij een leeg blad heeft ingeleverd bij de juf.


Leeg blad?

Dus ik zeg tegen de juf: “heeft mijn zoon soms een leeg blad ingeleverd?” Ze zegt: “nee hoor, hij heeft heel goed zijn best gedaan en ik kan zien dat hij heel hard leert en vooruit gaat, maar ja het resultaat van de som is fout.” Dus een dikke rode streep er doorheen. In ieder geval, dat denk ik, want geen enkel kind krijgt zijn/haar examen mee naar huis. In verband met fraude. Nou zijn ze hier in Spanje nogal gek op fraude en corruptie, maar laat ik het daar nu niet over hebben.


Juf zak er maar in

Ik zeg tegen de juf: “nou, je bent goed bezig in ieder geval om het kind te motiveren om nog harder zijn best te gaan doen.” Maar al zou ik het kind zijn dan zou ik denken joh juf zak er maar in of ik nou wel of niet leer, ik haal toch een 1. Toen zei de juf: “ok ik ga hem motiveren.” Nou het volgende examen haalde hij een 2.


Kinderen zijn eenheidsworsten

Maar wat ik wil zeggen wat is dat toch met het onderwijs? Waarom maken ze van die eenheidsworsten van die kinderen? Waarom proberen ze niet meer te achterhalen wat kan dit kind? Wat is zijn/haar doel? Waar kunnen we mee helpen om het kind nog beter te ontwikkelen? Wat is je persoonlijkheid? Waarin kun je groot worden? Waarom niet een veel betere ontdekking van jezelf en je mogelijkheden?


Het leven begint bij veertig

Kijk maar naar mijn huidige generatie van veertigers en ouder. Vele volwassenen die pas na hun 40ste erachter komen waar ze goed in zijn en wat nou het doel van het leven is en waarom ze maar eens gauw moeten gaan starten om je mooiste (Spaanse) leven te gaan beleven. En helaas sommige komen er nooit achter en leven hun leventje en tellen de dagen af totdat ze met pensioen mogen.


F*cking grammatica

En zo is dat ook met het leren van een taal. Kinderen leren de Duitse naamvallen, de Spaanse grammatica, hier in Spanje leren ze hoofdzakelijk de Engelse grammatica, terwijl ze geen f*cking zin in het Engels kunnen zeggen. Wat is dat nou voor een onzin? Leer die kinderen de taal spreken. En daarom is mijn Spaanse lesmethode zo’n verademing voor vele mensen. Ik hou me alleen maar bezig met de Spaanse praktijk en de grammatica zo minimaal mogelijk. En in no time leert iedereen Spaans spreken.
Un beso Cintha

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.