Spaans praten maakt je blij

Even gratis boodschappen doen is altijd leuk. Dus gisteren ging Tomás even de moestuin van z´n vader opzoeken, hij zat nu op een andere locatie. Weet je dat je hier in het dorp een stuk land kan huren voor 35 euro per jaar. Dan heb je een flink stuk grond waar je een mooie grote moestuin op kan fabriceren. Maar goed, Tomás lekker op het gemak een krat vullen met tomaten en paprika´s, komt Antonio aan lopen. Hola qué tal?………….(hallo, hoe gaat het?)


Spaanse zinnen

Antonio: ¿Qué estás haciendo? Wat ben je aan het doen? Tomás: Quiero hacer un gazpacho. Ik wil gazpacho maken (typisch Spaans, soort koude tomatensap). Antonio: Son mis tomates. Uh Tomás kijkt ´m verbaasd aan, is dit niet de moestuin van mijn vader dan? ¿No es el huerto de mi padre? No, dice Antonio, es mi huerto.   Maar ga jij maar lekker je gazpacho maken hoor, ik heb genoeg tomaten……

Spaanse vriendelijkheid

Haha zo grappig dit, maar weet je, dit is typisch de vriendelijkheid van de Spanjaarden, in ieder geval bij ons in het dorp. En eigenlijk ben ik nog nooit onaardige mensen tegen gekomen hier in Extremadura. Iedereen is aardig voor elkaar. De buurman zegt, ga je even naar mijn fruitbomen, een paar hectare met pruimen heeft hij staan. Hier bij ons in het dorp hebben ze rijstvelden of fruitplantages. En de buurman zegt, pak maar waar je trek in hebt. Pad 1, 2, 5 en 6, daar hangen de meesten.

Liefdadigheid 

Dus wij komen daar aan, niet normaal zoveel pruimen als er nog hangen. We kunnen een heel dorp te eten geven. Zonde toch, maar ja verkopen kan je ze niet, want ze zijn rijp of ze hebben een beschadiging van een hagelbui. Eigenlijk zou alles uitgedeeld moeten worden, maar ja dat kost tijd en dus geld. Maar goed, volgende week gaan we naar Andalucia. Marlies helpt de straatkindertjes en een ziekenhuis in Tanger. Dus ik dacht laat ik even een post plaatsen op onze Facebook dorpspagina. Ik leg de situatie uit en zeg dat ik op zoek ben naar allerlei tweedehands kleding, schoenen, dekens, tassen, medicijnen e.d. en vraag of ze dat bij mij willen brengen of voor de deur willen zetten….

 

Ontroerd

Nou dit is echt zo cool, IEDEREEN doet mee. Elke keer als ik m´n voordeur open doe dan staat er weer een tasje met spullen. Gisteren moest ik even met de auto langs komen bij de kerk, m´n auto werd tot het dak volgeladen met doosjes en tasjes. Weet je wel van die dozen, waarvan ik weet dat daar de 5 liter flessen ´zogenaamde`bisschopswijn in zit. Haha, tja onze pastoor. Maar goed, ik ben diep ontroerd dat de mensen zo begaan zijn. Sommigen weten nog niet eens waar het voor is, maar die horen, la holandesa necesita ropa usada etc. En zonder er over na te denken helpen ze mee. Dat is toch mooi, ons Los Guadalperales laat zich weer van haar mooiste kant zien.


In Spanje wonen 

Maar eigenlijk doen ze dat altijd. Daarom zeg ik ook altijd, het maakt je zo blij, het maakt je leven of vakantie zoveel mooier als je Spaans spreekt. Gun jezelf dat en investeer in jezelf, daar heb je de rest van je leven plezier van. Morgen ga ik om 12:00 uur LIVE via http://www.facebook.com/supergoedspaansleren dan laat ik je nog even een stukje Spanje zien. En natuurlijk kun je dan gelijk vragen stellen.

 

Gratis Spaanse Lessen

Wil je deze week nog meedoen met de Gratis Spaanse Lessen, pak je kans via https://www.supergoedspaansleren.nl/challenge Want dan kom je bij enige unieke nieuwe manier om Snel, makkelijk en leuk Spaans te leren.

Un beso Cintha

https://www.supergoedspaansleren.nl

 

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.