Van Nederland naar Spanje verhuizen
08 september 2021 
2 min. leestijd

Van Nederland naar Spanje verhuizen


Vorige week was ik in Nederland. Sinds 2 jaar weer. Heerlijk om weer even bij de familie te zijn. Ik kom uit het Westland. De regio waar men keihard werkt, niet lullen maar poetsen en gaan als de brandweer.

 

Terug naar Nederland?

6 jaar geleden zijn we geëmigreerd, superduidelijk zie ik de verschillen.  Heb ik het Westland gemist? Helemaal niet. Heb ik de mensen gemist? Zeker wel. Maar zou je terug willen naar Nederland, vragen sommigen. Voor geen goud.

 

Terug naar Nederland?

Sommigen maken er een waar kruisverhoor van. Wat is leuk in Spanje? Nu zeg ik altijd, Noord Spanje is echt niet hetzelfde als Zuid Spanje. De verschillen zijn enorm. Ik woon meer richting zuid. Extremadura om precies te zijn. Mijn schoonvader zegt altijd, hoe meer je afzakt vanaf het noorden naar beneden, hoe achterlijker ze worden. En mijn schoonvader is een Spanjaard hè. Dus ik vind dat altijd erg grappig. Maar hé het is zijn mening en bij mijn schoonvader kan ik daar beter maar niet tegenin gaan. Haha

 

Viva Extremadura

Maar om even terug te komen op de vraag wat is leuk in Spanje? Voor ons hier in Extremadura geldt, de rust, de uitgestrekte vlaktes, de ruimte, geen verkeer. Er rijden wel auto´s hoor, maar je hebt geen oponthoud. Een tractor is het ergste wat je tegen kunt komen. En geen stoplichten, behalve als ik naar de stad rij, maar ook dan zijn ze minimaal aanwezig.

 

Vrijwel altijd blauwe lucht

Dus dat is leuk in Spanje. Maar ook het klimaat, heerlijk 8 maanden per jaar in korte broek en slippertjes. En de blauwe lucht en elke dag zon. Een hele grijze dag zoals je in Nederland ziet in de wintermaanden dat heb je hier nagenoeg niet. Een hele dag regen? Nee ook niet. Dus toen ik vorige week in Nederland was en het ging regenen toen had ik zoiets, wauw heerlijk! Maar dat was toch wel zo raar, ze keken naar me alsof ik niet goed was. Mijn familie zei, we hebben deze zomer al veel te veel regen gezien. Voor ons was denk ik mei de laatste keer.

 

De keuze is reuze

En zo zijn er nog veel meer verschillen. De supermarkten, je krijgt bijna keuzestress filet americain met uitjes, zonder uitjes, alleen peper, naturel. Likkepot, tartaar, eiersalade in alle soorten en maten. Wat nu ook opviel na 2 jaar Corona, alles kant en klaar. Je hoeft niet eens meer je eigen blokjes kaas te snijden of je worstjes. Olijven erbij? Alles is mogelijk, je kan het zo gek niet bedenken. En dan hoor je iemand vragen aan het supermarkt personeel, heeft u een-of-ander-soort-rare-kaas en dan krijgt de klant als antwoord nee sorry. Dan wordt er raar gekeken, maar dan denk ik, jeee je hebt toch keuze zat. Het is niet normaal zoveel keuze. En natuurlijk kom ik uit Extremadura, dat is echt wel 30 jaar terug in de tijd. En ik kan echt geen pot pindakaas of hagelslag kopen. Veel mensen die in Spanje aan de kust wonen die kunnen dat wel. Dus ook dat ligt echt wel aan het gebied waar je verblijft.

 

GEEN FILES

Na 9 dagen familiebezoek rijden we terug vanaf het vliegveld van Madrid, prima te doen. Geen files, zelfs niet in Madrid richting Extremadura. En de perfecte wegen worden leger en leger. En dan stoppen we even bij ons favoriete restaurant 234 heet ie, genoemd naar het paaltje langs de weg. Vooral lekker simpel, niet te lang nadenken over de naam. En het eten is er geweldig. En dan zit je voor 5 euro superlekker te eten en een drankje erbij. Ook dan ben ik weer blij. Wel ga je naar binnen met mondkapje. Ook zo´n onzin, in Nederland 0 mondkapjes en in Spanje zie je zelfs mensen alleen achter het stuur in de auto nog met een mondkapje zitten. Of lekker mountainbiken met een mondkapje. Zo idioot, maar goed. Dan zie je ook dat Spanjaarden over het algemeen braaf zijn en ontzettend bang gemaakt. Maar ja Franco staat ook bij vele mensen nog in hun geheugen gegrift.

 

Terug naar Nederland?

Maar goed wil ik terug naar het kleine kikkerlandje, nee voor geen goud. Ik wil wel graag mijn familie ontvoeren en meenemen naar ons prachtige Extremadura. Maar die tijd komt nog, ook al weten ze het nog niet.

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.