Viva la Virgen de ……..
Beleef het Spaanse leven
Supergoed Spaans Leren S.L.
Beleef het Spaanse leven
09/07/2019
2 min
0

Viva la Virgen de ........

09/07/2019
2 min
0

8 september een belangrijke dag voor Extremadura, want het is La Virgen de Guadalupe, zij is La Patrona, de beschermvrouwe van dit gebied sinds 1907. Ze kan al lang met pensioen, maar als idool van de buurt blijft ze doorgaan. En als je bij ons door de straten van het dorp loopt dan hangt haar hoofd op heel veel huizen. Ze heeft namelijk erg veel fans in Extremadura.

Viva La Virgen..

Mijn schoonmoeder wordt gewoon een soort van emotioneel als ze het heeft over La Virgen de Guadalupe. Ik weet nog wel dat voordat zij een oogoperatie moest ondergaan. Ik dacht, ik ben slim en breng haar naar La Virgen de Guadalupe. Daar krijgt ze vast zelfvertrouwen van. Wij erheen, ze woont namelijk in el monasterio Santa Maria de Guadalupe (het klooster), hier vlakbij. En tevens 2e bedevaartsoord van Spanje.

Commerciële tante

Wij erheen, ik kocht in het winkeltje van deze super commerciële tante een mooie zilveren munt met de afbeelding van La Virgen voor m´n schoonmoeder. En zij met haar munt naar de pastoor. Die gaf haar een kus en wenste haar geluk. Toen liepen we de honderd trappen op naar boven op jacht naar La Virgen en ja hoor daar stond ze met haar zwarte koppie, prachtig omgedraaid naar het publiek toe. Ja ze werkt echt voor haar geld, stop er een muntje in en ze draait zich gelijk om.

Mislukt!

M´n schoonmoeder gaf haar munt aan de monnik en daarmee raakte hij La Virgen aan. Ze mocht ook nog de afbeelding kussen. Nou dan denk je, er kan niets meer mis gaan. En wat denk je, die oogoperatie mislukte. Maar goed, toch zal m´n schoonmoeder fan blijven en in de straat achter haar aan hobbelen vanavond. Ik zal La Virgen laten zien vanavond tussen 20:30-21:00 uur (gok Ik) via http://www.facebook.com/supergoedspaansleren en daarna vieren we feest op het dorpsplein.

Een feestdag op zondag kan niet

Dat Spanjaarden vaak een manier zoeken om niet te hoeven werken is duidelijk. Feest vieren is veel belangrijker, en geef ze eens ongelijk. 8 september – Día de La Virgen de Guadalupe valt op een zondag, dus verzetten ze de ´zogenaamde` vrije dag naar de maandag. In Nederland denkt elke werkgever, mazzel, de verplichte feestdag valt in het weekend. Maar zo denken ze niet in in Spanje, daar verzetten ze deze gewoon naar de eerstvolgende werkdag. Dus op 9 september ligt Extremadura stil.

GUAPA!

En niet alleen in Extremadura, 8 september vieren nog een aantal Virgens hun verjaardag. In Girona, Ponferrada, La Rioja, Cadiz, Salamanca, Málaga. Overal feest, La Virgen wordt afgestoft en van stal gehaald en mag een rondje door de straten lopen. De gevoelens die sommige mensen hebben bij hun Virgen, die vind ik erg bijzonder. Dan zien ze dat beeld lopen door de straat en roepen ze, GUAPA!! dan denk ik, uh het is een pop, die roept echt niks terug. En ze zal ook niet gaan blozen. Maar ja, zo snap ik ook niet dat sommige mensen tegen de televisie roepen. En gelukkig kunnen heel veel scheidsrechters en politici niet horen wat ze vanuit huis allemaal naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Feliz día de la Virgen.

Un beso Cintha

https://www.supergoedspaansleren.nl

Reacties
Categorieën