Mensen & kinderen zijn geen eenheidsworsten
21 juni 2018 
1 min. leestijd

Mensen & kinderen zijn geen eenheidsworsten

Ik zag pas een video van Marianne Zwagerman en toen dacht ik, JAAAA dat zeg ik ook altijd. Maar zij zei het duidelijker…

Iedereen is anders

Ik heb 8 neefjes en nichtjes bij 1 zus en 3 nichten. Ze hebben elk 2 kinderen. De ene is heel goed in de praktijk. En de ander is heel goed in theorie. De één zit op het VMBO en de ander op MAVO/HAVO. Wat is het verschil? Ik zeg HELEMAAL NIKS.

Kun je mij helpen?

We hebben ze allebei nodig. De één in mijn geval om bijvoorbeeld een ontwerp te maken. De ander om bijvoorbeeld teksten te lezen. De één om mijn haren te knippen, de ander om mijn boekhouding te doen. Ze zijn voor mij allebei even waardevol. De één is heel goed met z’n handen en de ander met z’n hoofd.

Wat is jouw kwaliteit?

Elk mens heeft zijn eigen kwaliteit, specialisme. Als het goed is dan doe je iets waar je blij van wordt, waar je goed in bent en wat je makkelijk af gaat. Voor de één is dat de boekhouding doen of een advocaat zijn en voor de ander is dat een auto maken of haren knippen. En we hebben ze allemaal nodig.

Ik ben praktisch en jij? 

Dus noem de één NIET lager opgeleid en de ander hoger opgeleid. Want dat is zo’n gelul. Iedereen is gelijk. En de één doet een praktische opleiding en de ander doet een theoretische opleiding.

Dus wat Marianne ook superduidelijk zei, het woord hoger- & lageropgeleid bestaat NIET. Iedereen moet gewoon zijn eigen specialisme hebben en uitoefenen. Dus je hebt inderdaad ook vaak de verkeerde mensen op een bepaalde functie.

Zit jij nog in de ‘oude’ denkwijze?

Bijvoorbeeld een manager die mensen als een eenheidsworst behandelen. Iedereen moet het op die manier doen. Terwijl ik denk, kijk naar het specialisme van de desbetreffende persoon, waardeer zijn specialisme, vertel dat ook tegen hem/haar. En je hebt de allerbeste & trouwste medewerker.

Hetzelfde met het scholensysteem. Elk kind heeft zijn specialisme. Laat dat zo. Leer die kinderen wel de basis zoals lezen & schrijven & informatica & natuurlijk algemene kennis. Maar maak geen eenheidsworsten van al die kinderen, die allemaal hetzelfde kunstje moeten kunnen.

Ik leer Snel & Makkelijk Spaans

En zo zijn er natuurlijk heel veel dingen die mensen uit gewoonte doen of zeggen. Ik zeg toch ook altijd, “hola een taal leren hoeft niet zo moeilijk, kan heel snel en makkelijk.” Download eens mijn Gratis Spaanse E-lesbook via https://www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Un beso Cintha

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland. Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden. Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.