Wanneer ontplof jij uit elkaar?

Wat ik nooit geweten heb en wat ik nu wel weet, doe waar je blij van wordt. Waar krijg je energie van, gaat je makkelijk af, ben je goed in en wordt je heel blij van. Dat is jouw talent. Daar moet je meer meedoen. En waar spendeer je nou de meeste uren van je leven aan? Aan werken, dus gebruik daarvoor je talent. Eigenlijk vind ik dat ze daar al op school mee moeten beginnen.

Spaans onderwijs is slecht

Hier in Spanje, zeker in Extremadura is het onderwijs heel erg slecht. Alle kinderen moeten hetzelfde kunstje kunnen. Ga je door naar de universiteit dan leer je een hoop onzin die je niet in de praktijk nodig hebt. Zit je tot je 25ste op school en heb je nul praktijkervaring. Vandaar dat ik tegen mijn kinderen zeg, waar wordt je blij van? Haal in ieder geval dat ESO diploma en zoek een leuke module op. Lekker praktijkgericht. Of ga de wereld ontdekken, hoewel ik liever heb dat ze een beetje in de buurt blijven. Maar ik weet dat daar de grootste leerschool ligt.

Start op nul

Die leerschool begon toen wij gingen emigreren naar Spanje. De kinderen spraken geen woord Spaans. Ze moesten helemaal opnieuw beginnen. Nieuwe vrienden maken, taal leren, het systeem uitzoeken, nieuwe activiteiten zoeken. Ze begonnen weer op nul. Kay, de oudste en toen 12 jaar startte vanaf dag 1, de jongens uit het dorp haalden hem op om te voetballen. Dat was zijn geluk, hij kon goed voetballen, dus de jongens uit het dorp waren blij met een nieuwe speler erbij. Dat hij geen Spaans sprak maakte niets uit in het begin. Maar ja om echt vrienden te maken moet je toch met ze kunnen praten. En dat ging zo snel. Echt super. Hij spreekt dus nu ook 3 talen, want Engels zit er gewoon in.

Zoek je talent

Ik weet niet hoe wij Nederlanders dat doen, maar het kost totaal geen moeite. Natuurlijk ook omdat Engels en Nederlands allebei Germaanse talen zijn, dus dat gaat nou eenmaal makkelijker en je groeit er meer mee op in Nederland. Vanaf de helft van België beginnen de Romaanse talen. Dus ook het Spaans, maar ook dat lukte. Hij heeft nu het zelfvertrouwen opgebouwd: ik kan overal ter wereld een leven opbouwen, vrienden maken, ik spreek de taal, dus wat kan mij gebeuren. Zoek je talent zeg ik, wat kost geen moeite, waar wordt je blij van en waar ben je goed in. Dat is een moeilijker onderwerp.

Er zitten echte krengen tussen

Bij de jongste ging het iets moeizamer. De meisjes uit het dorp hebben niet een bepaalde hobby. Ze spelen veel op straat. En ze kletsen heel erg veel. Tja en dat was moeilijk voor Nina, toen 10 jaar. Dus zij durfde in het begin nog niet zoveel en hing aan mij. Maar na 2 maanden begon de school en toen moest ze wel. De juf ging ineens heel hard praten, dat de kinderen zeiden. ¨Juf ze is niet doof, ze spreekt alleen nog geen Spaans.¨ Maar met hulp ging het razendsnel. Binnen 2 maanden was ze alleen maar buiten aan het spelen. Inmiddels politie en boefje, langs de rijstvelden overal. Jongens en meiden met elkaar. Het hele dorp speelt hier samen, want zoveel kinderen zijn er nou ook weer niet. Dus wees niet te kieskeurig met je vriendschappen. En er zitten krengen tussen hoor, poeh. Maar ze redt zich prima en zegt nu ook. Als ik 18 jaar ben dan ga ik op Mallorca werken, ik spreek toch 3 talen. Ik vind het een goed idee, lekker dichtbij en Mallorca vind ik echt leuk. Ze is prima in staat om voor zichzelf te zorgen, want dat heeft ze echt wel geleerd met de emigratie naar Spanje. Ze weet hoe het is om opnieuw te beginnen.

Zoek de allerbeste coach

Dus ook al vind ik het onderwijs een drama hier in Spanje. De kinderen hebben levenslessen geleerd waar geen enkele school tegenop kan. En ik zeg, zoek je talent. En heb je extra hulp nodig of wil je beter worden op een bepaald gebied zoek de beste coach, zodat je geen tijd verliest en je weer verder komt in het leven. Echt ik snap mensen niet die niet in zichzelf willen investeren. Je gunt het jezelf toch om het je makkelijk te maken. Om de beste coach te hebben, zodat je heel binnenkort weer verder kunt. Waarom zou je stil blijven staan. Alles wat je wilt dat kun je. Het is alleen maar een kwestie van doen. Ik gun mijzelf ook de allerbeste coaches. Ik krijg er energie van, word er blij van en ik kom weer verder. Supercool toch. En ik blijf het zeggen, de allerbeste investering is in jezelf, want die sleep je de rest van je leven mee.

Wordt je er blij van, doe het dan

En daar gaat het om. Wordt je blij van Spaans praten, doe dat dan. Neem de stap. Zeg niet, geen tijd. Want weet je tijd ga je nooit krijgen. Het is alleen maar een kwestie van doen. Zeg niet, ik ben te oud. ONZIN, je leeft totdat je jouw laatste adem uitblaast. En alles wat je wilt dat kun je. Maakt geen zak uit of je 30, 60 of 80 jaar bent. Mijn oudste cursiste is 84 jaar, ik ben echt trots dat ze Spaans leert. En dat het haar met mijn lessen gewoon lukt. Maar ook op de jongste van 10 jaar. Die gewoon de beginners al lang af heeft en volgende week de laatste les van de Semi-Gevorderden heeft. Zij heeft in 28 weken ALLES geleerd wat ze nodig heeft om in Spanje of Zuid Amerika te wonen, te werken of op vakantie te gaan.

Ik zet het allerbeste neer

En als je het dan hebt over je talenten, dat is best moeilijk om daar achter zien te komen. Heb je er al eens over nagedacht? Ik denk ook dat het kwestie is van gevoel, van bepaalde mensen of dingen die op je pad komen. Want niemand komt daar voor niks. Daar zit iets achter, een leermoment of een idee dat ineens op plopt. Ik weet nog precies toen Simone zei, je bent toch goed met talen? Ga daar dan mee starten. En ineens voelde ik alsof ik ontplofte, het stroomde, de adrenaline gierde door mij heen. Dat moet ik doen, dat is het. Niks marktonderzoek of nadenken moet ik dat wel doen. Of onzeker worden, kan ik dat wel. Het voelde gelijk goed. En als je weet hoe ik ben, ik laat er geen seconde overheen gaan. Ik start gelijk. Ik gooi mijzelf er vol in. Ik doe ALLES om mijn doel te bereiken. Ik gooide er wel 80 uur in de week tegenaan of nog meer. Maar ik werd niet moe. Er stroomde een energie door mij heen dat wil je niet weten. Het bruiste, ik stuiterde de hele dag door. Ik sprong ´s morgens uit mijn bed, gewoon nog donker buiten, maar blij dat ik er weer voor mocht gaan. Want ik wist DIT is mijn talent, hier ben ik goed in. Ik weet dat ik het allerbeste ga neerzetten.

Cintha van Marrewijk - Supergoed Spaans leren

Cintha van Marrewijk - Supergoed Spaans leren

Dit moet ik aan de wereld geven

En ik knalde door, totdat de eerste 1.300 mensen meededen met mijn gratis Spaanse Challenge in april 2016. En daarna gelijk 100 mensen startten met mijn cursus. En ik lanceerde de eerste les in de Besloten Facebook Groep, ik deed alles handmatig. En toen kwam de bevestiging. Toen kwam de waardering en toen kwam het ongeloof van mijn kant. Mijn cursisten zeiden, dit is cool, dit is supergoed, dit is uniek, dit heb ik echt nog nooit gezien. Doe dit en dit erbij en de Spaanse cursus wordt nog beter. En ik knalde door. En die 100 mensen haakten nooit meer af en elke maand kwamen er meer bij. Dat was het teken, dit is goed, dit is mijn talent. Dit moet ik aan de hele wereld geven. Nou ja alleen aan degenen die Nederlands en Vlaams spreken natuurlijk.

En ineens heb je iets unieks

En zo kom je dan ineens achter je talent, achter hetgeen waar je goed in bent en waar je gedurende de jaren nog veel beter in wordt. Coaches erbij, ideeën van mensen die per ongeluk op je pad komen. Je wordt gewoon geleid. Mijn allerliefste Iris, gewoon een deelneemster aan de challenge en die stikt van de leuke ideeën. En zo kom je verder. En ik werd er zo blij van. Ik word ook echt blij als mensen hun doel halen, als ze weer Spaanse stappen gezet hebben. Echt het is het allerleukste dat ik ook gedaan heb. En het kost mij geen moeite, nee, ik krijg er juist energie van. Ik word er blij van. Dus ik ben op mijn plek. Ik heb iets unieks op deze aardbol neer mogen zetten en ik weet dat ik heel veel mensen kan helpen om nou eens eindelijk die Spaanse wereld op een leuke en makkelijke manier te openen. Want je wordt er zo blij van.

En nu inmiddels 3 jaar verder, hoor ik steeds dezelfde 4 problemen van mijn cursisten:

  1.  ik heb al eens een poging gedaan maar ben afgehaakt op het huiswerk en de grammatica
  2. een taal leren is saai, suf en stom
  3. ik heb geen tijd om een taal te leren, want ik weet dat jaren nodig ga hebben
  4. ik ben te oud om nog een taal te gaan leren

En ik ga dan uit mijn dak als ze kiezen voor mijn lessen. En eindelijk lukt het ze wel om Spaans te praten. En zo snel. Ik heb heel veel mensen zoveel tijd kunnen besparen. En ik heb mensen kunnen laten doorzetten om Spaans te praten. En als je dan ziet dat er mensen zijn die net zo´n drive hebben om ergens voor te gaan. Zich er vol in storten en de Beginners Beleef het Spaanse leven zelfs in 8 weken afmaken. En dan ook echt een dikke Spaanse woordenschat hebben. En goede Spaanse zinnen kunnen maken in de tegenwoordige tijd. Dat is toch top.

Spaans leren kan ook makkelijk

En daarna met hetzelfde enthousiasme doorgaan met de Semi-Gevorderden, want DAAR zitten de sleutels. Kijk eerst heb je een superbasis nodig en heel veel woorden. Maar daarna moet je nog verder komen, want je moet natuurlijk wel supergoede Spaanse zinnen kunnen maken. En ik doe dat gelukkig op een makkelijke manier. Het kan namelijk ook heel anders. Je hoeft NOOIT meer te verdwalen in de grammatica. Je hebt geen 14, 16 of 19 grammaticale tijden nodig. Die onzin is voorbij. In ieder geval voor iedereen die gewoon Spaans wil praten. Voor iedereen die gewoon extra heerlijk wil genieten van zijn Spaanse vakantie of van zijn Spaanse leven. Of het Zuid Amerikaanse, want dat is natuurlijk gewoon nagenoeg hetzelfde.

Zonder talenknobbel en tijd lukt het je

En eigenlijk zou ik deze lesmethode neer moeten zetten voor alle talen. Want het kan ook heel anders. Een taal leren hoeft niet meer saai te zijn, tijdrovend, heel veel grammatica gestamp of een leeftijdsprobleem te zijn. Gewoon kleine stapjes geven aan iedereen, kleine korte stapjes waardoor het iedereen lukt. Ik geef iedereen de garantie dat als je de stapjes volgt, je doet het 10 minuutjes per dag gedurende 32 weken dan weet jij ALLES wat je nodig hebt in het Spaans. En nu klinkt 32 weken misschien veel, maar je weet dan echt alles. Normaal gesproken doe je daar minimaal 3 jaar over, dus 156 weken. En die 32 weken is voor iedereen ZONDER talenknobbel, ZONDER tijd en al ben je bijna 90 jaar. En ik heb ook cursisten die dyslectisch zijn. Het lukt ze allemaal. En het hoeft niet hoor die 32 weken. De allerbeste cursisten halen het in 24 weken en dan heb ik het over de Online Beginners en de Semi-Gevorderden.  En al heb je dan niet zoveel zelfdiscipline pak dan de LIVE Spaanse lessen erbij van de Beginners Bootcamp en de Semi-Gevorderden, want dan heb je de garantie dat je het haalt in 27 weken. Alleen bijblijven en de stapjes volgen. Meer informatie over alle Spaanse lessen zie je via www.supergoedspaansleren.nl

Weet jij wat jouw talent is, en welk talent je eigenlijk aan de wereld moet laten zien? Want na het ontdekken van je talent moet je aan de wereld laten zien en dat is de volgende stap die best eng kan zijn. Daarover volgende keer meer.

Un beso Cintha

info@supergoedspaansleren.nl

27 jaar geleden leerde ik Snel en Makkelijk Spaans, want ik moest op Mallorca wonen en werken en genieten. Ik leerde mijn Spaanse man kennen, op een gegeven moment keerden we terug naar Nederland.Sinds 2015 wonen wij weer in Spanje, nu met 2 kinderen. Ze waren toen 10 en 12 jaar en ze moesten ook snel Spaans leren, net als ik meer dan 27 jaar geleden.Ook zij leerden het supersnel. Snel en Makkelijk Spaans leren heb ik nu mogelijk gemaakt voor iedereen. Alle leeftijden, geen talenknobbel nodig of veel tijd. Zo leuk om die Spaanse wereld te openen voor jezelf.